Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 konyhai baki, amivel tönkreteheted az ételt

Dátum: 2021-03-11 / Írta: Budai István / Látták: /

Hacsak nem vagy hivatásos séf, senki sem várja el tőled, hogy soha ne hibázz a konyhában. Azért mégis jobban jársz, ha bizonyos dolgokra odafigyelsz, nehogy a főzésre fordított időd és energiád teljesen veszendőbe menjen, főleg, ha nem csak magadnak készíted az ételt, hanem a családodat vagy a vendégeidet szeretnéd elkápráztatni vele!




  • 1. Elsózod az ételt

    Nemcsak egészségtelen a túl sok só, de az ételt is élvezhetetlenné teszi, hiszen elnyom minden más ízt. Az ételt fokozatosan sózd készítés közben. Először adj hozzá kisebb mennyiséget, kóstolj, majd még egy kicsit, ha úgy érzed, szükség van rá. Ne feledd, az étel a végleges ízét az utolsó pillanatokban nyeri el, ezért vedd figyelembe, hogy a készülő hozzávalóknak is össze kell főniük-sülniük ahhoz, hogy az ízeik kijöjjenek. Ezért a főzés utolsó fázisában se hagyd ki a kóstolást, mert akkor még igazíthatsz az ízeken.

    2. Nem szitálod át a lisztet

    Nem véletlenül írják a receptek, hogy a kimért lisztet szitáld át és csak aztán használd fel. Felesleges lépésnek tűnhet, de ha egyszer rászoksz, többé nem hagyod el! Az étel állagában óriási különbséget tud eredményezni, ha átszitált lisztet használsz, hiszen nem lesznek csomók, sokkal lágyabb és homogénebb lesz a végeredményt.

    3. Szárított fűszert használsz friss helyett

    Sokan azt hiszik, csupán formaság, mikor a recept azt írja, hogy friss fűszernövényt használjunk az ételbe. Mit sem törődve vele tesszük bele a szárítottat, pedig nagy különbség van a kettő között. A szárított fűszerek íze és aromája jóval koncentráltabb, tehát, ha azonos mennyiségben használjunk, mint ahogy a friss fűszert kellene, teljesen félremehet tőle az étel íze. Erre mindig figyelj!

    4. Nem kóstolsz főzés közben

    Nagyon rossz szokás, amivel mindent tönkretehetsz, hiszen fogalmad sincs, hogy az ételnek még milyen ízekre lenne szüksége vagy ha esetleg már “túladagoltál” valamit, nem is tudsz róla, hogy helyre kellene hoznod. Ha pontos receptet követsz is, mindig kóstolj! Előfordulhat, hogy az azonos hozzávalók ellenére a te hozzávalóid más összhatást eredményeznek ízben, de ha erre főzés közben rájössz, még kijavíthatod a dolgot.

    5. Nem készülsz elő

    A gyakorlott háziasszonyok tudják, hogy a főzéshez előkészülni az egyik legfontosabb lépés a jól készült ételhez vezető úton. Miközben zöldségeket vágsz, a már megpucolt hagyma megbarnul, míg az adagokat méricskéled, a már feltett olaj oda is égett! Ha főzés előtt minden hozzávalót előveszel, kiadagolsz, megpucolsz és feldarabolsz, sokkal-de sokkal könnyebb dolgod lesz. Nem veszted el a fejed az egymást követő lépések között és mindenre jut időd odafigyelni. Ahogy a franciák mondják: “mis en place”, azaz minden legyen a helyén, mikor oda kerülsz, hogy elkezded elkészíteni az ételt. A hagyma feldarabolva, a fűszerek elővéve, a mérést igénylő hozzávalók kiadagolva.

    Szólj hozzá