Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 házi praktika, hogy patyolattiszta legyen a konyharuhád!

Dátum: 2020-04-01 / Írta: Budai István / Látták: 428 /

Nincs is rosszabb a bűzt árasztó konyharuháknál! Márpedig ezek még a legtisztább konyhában is előfordulnak, hiszen a nedves kezünk megtörléséhez, a kilöttyent ételek feltörléséhez, a konyhapult letakarításához használjuk őket.




  • Utána pedig nem sok gondot fordítunk az alapos kiszárításukra. Nem csoda, hogy rövid idő alatt büdösek lesznek vagy elkezdenek penészedni. Ezért pedig nem is okolhatjuk őket, hiszen éppen arra lettek kitalálva, hogy minél jobban felszívják a nedvességet és pontosan ezt is teszik. Hogy mindkét fronton – a konyha tisztán tartásában és a konyharuhák frissen tartásában – sikeres legyél, kövesd az alábbi tippeket!

    1. Mosd rendszeresen!

    Könnyű azt hinni, hogy a konyharuha mindent kibír. Igazi igáslóként szolgál minket a konyhában, de sajnos megvannak a maga korlátai. A konyharuhát 2-3 naponta kell cserélni! Ha hetente egyszer mosol, akkor mindennap tedd a szennyesbe az éppen aktuális konyharuhát és egyszerre mosd ki őket, de a konyhában minél gyakrabban cseréld tisztára!

    2. Áztasd!

    Nem biztos, hogy egy igénybe vett konyharuhának a szimpla mosás elegendő ahhoz, hogy valóban megtisztuljon. Biztosra akkor mehetsz, ha mosás előtt beáztatod, mégpedig ecetes meleg vízbe! 15 percig hagyd állni benne és adj hozzá egy kanál szódabikarbónát is, hogy ne csak tiszta, de friss illatú is legyen!

    3. Forró vizet használj!

    A konyharuhák bírják a magas hőmérsékletet, ezt használd is ki! Habár az áztatást meleg vízben végzed, ezután a mosásra forró vízben kerüljön sor!

    4. Figyelj a szárításra!

    A konyharuha tipikusan nem az, amit nyugodtan bent felejthetsz a mosógépben akár egy éjszakára. Ha van szárítód, mosás után rögtön tedd bele a konyharuhát, hogy esélyt se adj a penésznek és a baktériumoknak a szaporodásra! Ha nincs szárítód, mosás után egyből teregesd ki a konyharuhát, mégpedig úgy, hogy a lehető legnagyobb helyet hagyj neki a száradáshoz, ne zsúfold össze más nedves holmival!

    5. Főzd ki!

    Ha a fentiek szerint gondoskodsz a konyharuháid tisztaságáról, akkor is érdemes havonta egyszer kifőznöd őket. Tégy fel vizet forrni egy nagy lábasban, majd amikor már lobog, tedd bele a konyharuhákat 5-7 percre. Közben egy fakanállal néha keverd meg őket! Ezzel biztosan elpusztítasz minden túlélő kórokozót és ma maradék szagoktól is megszabadulsz!

    Szólj hozzá