Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 hangulatjavító étel

Dátum: 2014-06-30 / Írta: Budai István / Látták: 6351 /

Valljuk be, kevesen vannak a Földkerekségen olyanok, akikből az éhség nem hozza ki a „vadállatot”. Persze kiből mit, de ahogy növekszik az étel utáni vágy, erősödik a gyomorkorgás, és uralkodik el rajtunk a gyengeség, úgy veszi át a hatalmat felettünk a türelmetlenség, nyűgösség, hiszti és elégedetlenség.




  • Ebben a formában azt mondhatjuk, hogy minden étel hangulatjavító, hiszen különféle hiányérzeteinket csökkentve elősegíti bennünk a harmónia kialakulását, új erőt kölcsönözve visszaadja hitünket és önbizalmunkat, így minden kellemes, finom és laktató étkezés a boldogság felé taszigál.

    Nem csak a farkaséhség ronthatja el a hangulatunkat. Ha alacsony minőségű, értéktelen összetevőkből álló (gyorséttermi, szintetikus), vagy halott (mikróban megelégített vagy agyonfőzött) ételeket eszünk, akkor sem jut hozzá a szervezetünk számos tápanyaghoz, amire szüksége lenne, ha nagy mennyiséget fogyasztunk el.

    Egyoldalú és/vagy igénytelen táplálkozás mellett egészen megszokottá válhat a krónikus fáradtságérzet, az állandó fejfájás vagy emésztőszervi kellemetlenségek, és igazi hangulatjavító hatást érhet el bármilyen értékes és tápanyagdús étel.

    Az omega-3 zsírsav fiatalít és boldoggá tesz

    Ez a többszörösen telítetlen zsírsav kiválóan táplálja az idegsejteket, javítja a közöttük kialakuló ingerületátvivő kapcsolatokat, lassítja a sejtek öregedési folyamatait és még a szerotonintermelést is elősegíti. Tengeri halakban, olajos magvakban találod.

     

    Folsavval a harmóniáért

    A B9-vitaminnak is nevezett folsav harmonizálja az idegrendszer működését, , csökkenti a depresszióra való hajlamot. A folsav név a latin folium szóból ered, ami azt takarja, hogy ez a vitamin elsősorban zöld, leveles növényekben található meg. Ezen kívül gazdag forrása a máj, a spenót,  paradicsom, különféle gyümölcsök és az élesztő. A B-vitamincsoport minden tagja jó hatással van az idegrendszerünkre, ezért együtt is érdemes fogyasztani őket

     

    Szelénnel szelíden

    Megfigyelések igazolják, hogy a szelén hiánya a szervezetben ingerlékenységet, türelmetlenséget okoz. Ez a mikroelem rendkívül erős antioxidáns, amely hozzájárul az erős immunrendszer kialakulásához. Forrását azok az élelmiszerek képezik, amelyek fehérjetartalma is magas: hús, tengeri halak, tej, tojás, valamint különféle belsőségek és a teljes kiőrlésű liszt.

     

    Esszenciális fehérjék

    Ezek közül is a fenilalanin és a triptofán a fontos, amelyek közvetlenül is befolyásolják az idegrendszer működését. Az előbbi az idegi ingerület-átvitelben játszik szerepet és fontos a fájdalomcsillapításban is. Az utóbbi az alapanyaga a boldogsághormonnak is nevezett szerotoninnak.

    Magnézium, mint csodaszer

    A magnézium rendkívül fontos tápanyag a szervezetünk számára: több mint 300 enzim építőköve, az idegrendszer támogatója, a csontrendszer felépítésében is részt vesz, valamint a sejtek és az érfal működését is szabályozza. Hiányában csökken a koncentrálóképesség, türelmetlenség, szorongás és depresszió lép fel. Zöld növényekben, olajos magvakban, kakaóban találjuk meg bőségesen.

     

    Szólj hozzá