1. Túl kevés vizet használsz
A víz és a tészta aránya fontos. Ha túl kevés vízben főzöd, a tészta gumis lesz. Fél kiló tésztához kb. 4 liter vízre lesz szükség. Ha van otthon egy nagy, 8 literes fazekad, az a legideálisabb a tésztafőzéshez. Félig töltsd meg vízzel és ebben tégy bele fél kg tésztát.
2. Túl hamar teszed a tésztát a vízbe
Ha nem várod meg, hogy a víz valóban lobogva forrjon, nagy hibát követsz el. Ezzel megnöveled a főzési időt és a tészta állaga sem lesz az igazi. Nem elég, ha csak néhány buborékot látsz feljönni a víz felszínére. Hagyj néhány percet a víznek, hogy lobogva forrjon, ekkor kerülhet bele a tészta.
3. Olajat teszel a vízbe
Nagyon sokan csinálják és lehet, hogy te is így tanultad. Ám a séfek szerint az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni a tésztával szemben. Ezzel ugyanis nem fogod megakadályozni, hogy a szemek összetapadjanak, viszont azt lehetetlenné teszed, hogy később a szósz rátapadjon a tésztára.
4. Túl sokat vársz a keveréssel
Azt valószínűleg tudod, hogy a tésztát keverni kell, hogy ne ragadjon össze. De sokszor előfordul, hogy beledobod a vízbe, majd mással foglalkozol és csak pár perc múlva nézel rá újra. Ha ekkor kevered meg először, a tésztát már nem nagyon fogod tudni megmenteni. Fontos, hogy amint a tészta a vízbe kerül, rögtön keverd meg, mert a keményítő azonnal elkezd kiválni belőle. Ilyenkor a legfontosabb a kavargatás, később már nem tudod vele szétválasztani az összetapadt szemeket.
5. Nem használsz elég sót
A tészta ízét a só hozza ki igazán. Ebben az esetben nem elég 1 csipet, sem kettő. Bőségesen szórd a sót a főzővízbe, hogy ha megkóstolod, olyan legyen, mintha tengervizet kóstolnál. A sót akkor tedd a vízbe, mikor már majdnem elkezd forrni, és mindig azelőtt, hogy a tészta a vízbe kerülne.