A legfőbb gond az, hogy ebben a kis konyhában meghúzódó szekrényben keresztezi egymást a takarítás összes sarkalatos problémája: a felületi kosztalanítás, a fertőtlenítés, a szagtalanítás, és a kemikáliák, mérgező vegyszerek kerülésének kényszere az élelmiszerek közelsége miatt.
Sokan boltban kapható felületaktív tisztítószerekkel takarítják a hűtőt, ami több szempontból sem célravezető megoldás. Egyrészt ezek a tisztítószerek nem minden esetben fertőtlenítenek. Ennek ellenére mérgezőek, ha nem is a szó klasszikus értelmében, de biztos nem tesznek jót az emberi szervezetnek, ha az ételben felszívódva elfogyasztjuk őket.
További gondot jelent a felületaktív és erősen habzó tisztítószerek lemosása, ami igazi türelemjáték: újra és újra tiszta vízzel mosogatni, amíg már egyáltalán nem habzik.
Az alábbiakban egy természet- és emberbarát módját mutatjuk be a hűtőszekrény alapos tisztításának és fertőtlenítésének, amely hosszú távon is lehetővé teszi az eszköz állagának megőrzését. Nézzük öt lépésben a tisztítás menetét, öt olyan szerrel, amelyek olcsók, a háztartásban amúgy is megtalálhatóak, természetesek és kímélőek.
1. Mikroszálas kendővel távolítsuk el a látható szennyeződéseket. A mikroszálas kendő tisztítószerek nélkül is hatékonyan távolítja el a felületi szennyeződéseket, és magában is tartja őket. Természetesen ehhez időről-időre ki kell mosni, alaposan dörzsölve és nyomkodva, langyos folyóvíz alatt. A mikroszálas kendő ára ugyan magasabb, mint egy egyszerű szivacskendőé, de tartós és behozza az árát.
2. Szódabikarbóna oldatával távolítsuk el a zsíros szennyeződéseket. Ehhez 3 liter vízhez tegyünk egy evőkanál szódabikarbónát és alaposan keverjük el. Érdemes az oldatot a hűtő rejtettebb részeibe (cseppelfolyó, gumitömítés) is befújni spray-flakonba töltve, majd apró kefével vagy fogkefével átdörzsölni a szűkösebb részeket is.
3. Távolítsuk el a felületről a bioszennyeződéseket ecetes vagy citromsavas vízbe mártott kendővel. Ehhez már inkább szivacsot vagy szivacskendőt használjunk, ne mikroszálas kendőt.
4. Fertőtlenítsük a felületet teafaolajas vagy ezüstkolloidos vattapamaccsal.
5. Biztosítsuk a hűtő szagtalanságát természetes szagsemlegesítő módszerekkel: szénpor, szódabikarbóna, sütőpor, macskaalom (zeolit morzsalék).