Miért érezzük magunkat bágyadtnak?
Ha a fáradtság oka a szervezet fizikai túlterheltsége (sport, cipelés, egyéb fizikai erőfeszítés), akkor oxigénnel és vízzel kell ellátni a sejteket, és olyan hatással rendelkező élelmiszert magunkhoz venni, amely elősegíti a tejsav távozását a szervezetből (ennek felhalmozódása okozza az izmokban a fáradtságot és az izomlázat).
Ha a pilledtség oka az emésztőrendszer leterheltsége, érdemes az emésztést elősegítő teákat inni: ilyen lehet a menta, cickafark, kamilla, katáng az ezekből készült teakeveréket kb. negyedórával az étkezés után érdemes fogyasztani, előtte sétáljunk egyet, azzal is megkönnyítjük az étel útját.
Ha a fáradtság oka kialvatlanság, olyan ételeket/italokat érdemes fogyasztani, amelyek összehúzzák az ereket, élénkítik a vérkeringést, javítják az agy vérellátását. Sokat segíthetnek olyan élelmiszerek is, amelyek könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, illetve energetizálnak, stimulálják a mellékvesét.
Ha a levertség oka vízhiány (ez együtt járhat szédelgéssel, fejfájással, esetleg hányingerrel), kortyonként igyunk meg néhány jó nagy pohár vizet. Sokat segíthet a helyzeten az is, ha lédús gyümölcsökkel fokozzuk tovább a hidratáció hatását. Ilyenkor jobb, ha nem túl hideg az ital vagy étel, amit magunkhoz veszünk, nehogy túlságosan lehűtse a szervezetünket vagy sokkolja a belső szerveinket.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy élénkítő hatással bír minden étel és ital, amely hozzájárul a szervezet vízellátásához, vitaminokat, és főleg antioxidánsokat tartalmaz, könnyen feltölti az energia-raktárainkat, esetleg stimulálja a mellékveséket, élénkíti a vérkeringést, hozzájárul a méreganyagok távozásához.
5 étel és ital, amely felébreszt
Élénkítő hatású teák:
A legkézenfekvőbb a fekete tea, amely nem csak thein tartalmánál fogva élénkít, hanem nagy arányban antioxidánsokat is tartalmaz. A zöld tea minimális koffein tartalma mellett kiváló antioxidáns-forrás és a katechin nevű flavonoid bőséges forrása. A roibos tea nem tartalmaz se koffeint, se csersavat, cserébe viszont rendkívül gazdag ásványi anyagokban.
Élénkítő hatású gyógyteák:
Az édesgyökér tea igazi energiabomba: stimulálja a mellékveséket, megemeli a vérnyomást, görcsoldó és köhögéscsillapító, valamint kiválóan csillapítja a gyulladásokat is. A gyömbértea a szellemi frissességre van kiváló hatással, a B-vitamincsalád szinte minden tagját csatasorba állítva. Az emésztésre is áldásos hatással van. Természetesen a gyömbért nem csak tea formában fogyaszthatjuk, hanem fűszerként, salátában stb. is.
Búzafűlé:
Ez az íze miatt kissé ellentmondásos megítélés alá eső ital olyan mértékben dugig van a szervezet számára fontos tápanyagokkal, hogy pont azzal teszi energikussá és élénkké a szervezetünket. Erősíti az immunrendszert, megkönnyíti az emésztést és hozzájárul a méregtelenítési folyamatokhoz is.
Karob:
Álljon itt egy szilárd élelmiszer is: a karob port számos esetben találhatjuk meg bio és természetes ételek alkotórészeként, süteményekben stb. A szentjánoskenyérfa termésének őrleményéből készítik, antioxidáns tartalma rendkívül magas vitamintartalmával vetekszik.
Saláták:
Kiváló élénkítő étel lehet egy friss alapanyagokból készült gyümölcs vagy zöldség saláta is, hiszen a korábbi összefoglaló mondat alapján minden előírásnak megfelel. Magas víztartalom mellett természetes vitaminok és antioxidánsokban bővelkedik, könnyen hasznosítható glükózt és fruktózt tartalmaz, könnyen emészthető.