Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 étel, amit ne tegyél a hűtőbe!

Dátum: 2014-09-10 / Írta: Budai István / Látták: 64625 /

Talán a kis konyhák, talán a fertőtlenítésmánia és az ételek megromlásától való félelem vezérel bennünket, amikor minden ételünket gépiesen pakoljuk be a hűtőszekrénybe. Pedig érdemes volna pár gondolatot szentelni a hűtőkérdésnek, egyrészt mert az élő élelmiszerek „életerejüket” veszítik a hűtőben, másrészt azért, mert némely élelmiszer esetében a felhasználást nehezíti meg a hűtés (pl. a vaj kenése), harmadrészt pedig azért, mert bizonyos ételek élvezeti értékét nagy mértékben rontja az, ha túl hideg állapotban tesszük az asztalra.




  • Élő ételek, érő gyümölcsök

    A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök a szedés után, ha nem hűtjük le őket túlságosan, még napokig tovább érnek. Ezek tipikus példája a paradicsom, amelyet ha a boltban/piacon való megvásárlás után napos helyre teszünk, sokat érik és édesedik még. Városiaknak ez azért is kifejezetten fontos információ, hiszen a közelükben található élelmiszerboltokba valószínűleg idejekorán leszedett termények jutnak el. Ez azért van, mert a termesztő gazda és a zöldségboltos is arra törekszik, hogy inkább kemény és éretlen legyen kínálata, hogy ne törjön össze és fonnyadjon el túlságosan hamar.

     

    A beltartalom megőrzése a cél

    A burgonya pont fordított folyamaton esik át a korábban leírtakhoz képest. A tömegének legnagyobb részét képező keményítő a hidegben indul bomlásnak, cukorrá alakul át, ezért a krumpli természetellenesen édessé válik a hűtés során és az állaga is megváltozik.

     

    A hűtés nem tesz jót az illóolajaknak

    Az illatos fűszernövények: hagyma, snidling, bazsalikom, kakukkfű, fokhagyma elveszítik az aromájukat a hűtés során.

     

    Éretlenek, avagy a sajt sem való hűtőbe

    A boltban kapható sajtok nagy része gyorsított (és persze rövidített) érlelésen esett át. Ennek oka nyilván annak kényszere, hogy a termék minél hamarabb elkészülhessen, hogy nagy mennyiségben teríteni lehessen. A valódi körülmények között és valós időben (vegyszerek nélkül) érlelt sajtok pedig igen drágák egy átlagkeresethez képest. Egy a lényeg: a boltban vásárolt, hétköznapi árfekvésű sajtok minősége nagyot tud ugrani, ha néhány napig hagyjuk szobahőmérsékleten érni. Ne engedjük, hogy legyek, muslicák és más szárnyasok hozzáférjenek, de amúgy nem kell aggódnunk, hogy megromlik.

     

    A vaj

    Kevés bosszantóbb dolog tud lenni a vacsora/reggeli asztalnál annál, mint amikor a vaj kőkemény, és ha az ember szét akarja kenni a kenyéren/kalácson, akkor lyukat váj bele. A vajnak nincs szüksége hűtésre, ugyanis szobahőmérsékleten nem megy tönkre. Megpenészedni csak akkor fog, ha beleejtünk valamit (morzsát, egyéb élelmiszert), ami romlandó vagy penészedésre hajlamos.

    Tartsuk fedeles vajtartóban vagy speciális merülő tartóalkalmatosságban, amely vízbe merítve zárja el a vajat a levegőtől. Imádni fogjuk, hogy kenhető!

     

    Szólj hozzá