Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 egyszerű módja annak, hogyan tartsd frissen az élelmiszereket

Dátum: 2023-11-02 / Írta: Budai István / Látták: /

Szinte megszakad a szíved, ahogyan látod a szemed előtt tönkremenni az élelmiszereket? Ennek mostantól vége! Praktikus tippekkel a hűtőben és a hűtőn kívül is tovább frissen tarthatod az élelmiszereket!




  • 1. A zöldségeket tárold vászonzsákban

    Ahogyan a nagymamád is tette! Egyre több helyen kapható a kifejezetten zöldségek tárolására és frissen tartására szánt vászonzsák, amit szinte a vételenségig használhatsz, hiszen könnyen mosható is. A burgonya, fokhagyma, hagyma tárolásához a legideálisabb választás, hiszen ezeknek nem a hűtőre, hanem sötét és hűvös helyre van szükségük a frissen tartáshoz. A zsákban levegőzni tudnak, így nem indulnak rothadásnak. Fontos, hogy a burgonyát és a hagymát sose tárold egy zsákban, mert a burgonya érése során keletkező pára és gázok hatására a hagyma romlásnak indul.

    2. Tejtermékek frissen tartása

    Miután használtad, a tejtermékeket rögtön tedd vissza a hűtőbe. A tejet mindig tárold az eredeti csomagolásában, sokkal nagyobb eséllyel kerülnek bele baktériumok, ha áttöltöd üvegbe vagy egyéb tárolóba. Bármennyire is megszoktad, a tejet ne a hűtő ajtajában lévő rekeszben tartsd, mert a hőmérséklet ott ingadozik a leginkább. Ugyanez vonatkozik a fagylaltra, ami szintén nem fogja magát jól érezni a fagyasztó ajtajában.

    3. Húsok

    Annak érdekében, hogy a húsok a legtovább megőrizzék frissességüket, bőséges légáramlást igényelnek maguk körül a hűtőben. A húst eredeti csomagolásában tedd a hűtőbe, ha 2 napon belül biztosan felhasználod. A füstölt húsokat – pl. szalonnát, sonkát – ecettel átitatott konyharuhába csavard. Ha le szeretnéd fagyasztani a húst, előtte csomagold fóliába vagy zsírpapírba, sütőpapírba.

    4. Légmentesen zárható dobozok és tasakok

    Ezek verhetetlen kellékek, ha az ételek frissen tartásáról van szó. Légmentes tárolást tesznek lehető, ráadásul újrafelhasználhatók. Megakadályozzák, hogy a levegőből a nedvesség bejusson az élelmiszerekbe és felgyorsítsa a romlási folyamatot. Mielőtt a gyümölcsöket vagy zöldségeket légmentes tárolóba tennéd, nem most meg őket, mert a nedvesség lerövidíti az élettartamukat. Elég, ha közvetlenül felhasználás előtt megmosod őket.

    5. Tartsd az élelmiszereket az eredeti csomagolásukban

    Ahogyan igaz ez a húsra és a tejre, úgy igaz a zöldségfélékre és gyümölcsökre is. Szinte biztos, hogy az eredeti csomagolást úgy tervezték, hogy abban az adott élelmiszer a lehető legtovább friss maradjon. Ezért kaphatók az előre csomagolt gyümölcsök lyukacsos csomagolásban, amitől megnő az élettartamuk.

    Szólj hozzá