Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 egészséges köret sült krumpli helyett

Dátum: 2020-02-13 / Írta: Budai István / Látták: 27039 /

A mai egészségorientált konyha legszívesebben örökre száműzné a burgonyát az ételekből. Noha nem halálos ellenség, és néha-néha belefér, hogy krumplis köretet készítsünk, érdemes helyette más alternatívákat keresni, melyek éppen olyan finomak, de egészségesebbek és nem is hizlalnak. Az egyéb köreteket sem bonyolultabb elkészíteni, mint pl. a sült krumplit, de változatosabbá teheted vele a repertoárodat, mégpedig azzal a tudattal, hogy az egészséges táplálkozás felé is tettél egy nagy lépést.




  • 1. Zeller

    A zeller az egyik leghálásabb zöldségfélénk. Süthetjük, főzhetjük, pürésíthetjük, ha akarjuk, kitűnő mellékszereplő a dominánsabb ízű ételek mellett, de szívesen magára vállalja a főszerepet is, ha ügyesen kiemeljük karakteres ízét. A fogyókúrázók számára is sok előnyt tartogat, hiszen alacsony a kalóriatartalma és mégha olajban is sütjük, jóval kevesebbet szív magába, mint a burgonya. A következő receptben kellemesen savas almával párosíthatod:

    Hozzávalók:

    1. zeller
    2. alma
    3. kókuszzsír
    4. kakukkfű
    5. bors

    Így készítsd el!

    A meghámozott zellert és almákat kockázd fel, majd a felforrósított kókuszzsíron pirítsd meg. Ezután fűszerezd. Frissen tálalva a legfinomabb, húsokhoz és halakhoz is egészséges, diétás köret.

    2. Sárgarépa

    Alig tartalmaz kalóriát, szénhidráttartalma is jóval a burgonyáé alatt van. Rostban viszen igen gazdag, ami az egészséges emésztéshez és a fogyáshoz is fontos. Ami szintén nem elhanyagolható, hogy finom, édeskés ízével még az édesség iránt sóvárgókat is képes kielégíteni, mégpedig számtalan formában – sütve, pürésítve, főve is. Fűszeres változatát így készítheted el:

    Hozzávalók:

    1. 0,5 kg sárgarépa
    2. 3-4 gerezd fokhagyma
    3.  só
    4. bors
    5. 2 evőkanál kókuszzsír
    6. ízlés szerint egy fej zeller

    Így készítsd el!

    A megtisztított sárgarépákat – és a zellert – vékony hasábokra vágjuk. A kókuszzsírt felforrósítjuk, beleforgatjuk a sárgarépát, majd hozzátesszük az összezúzott fokhagymát. Ezután sózzuk, borsozzuk. Eleinte kis lángon pároljuk, mert nagyobb lángon hagyjuk megpirulni.

    3. Karfiol

    Talán a legutolsóként jutna eszünkbe, hogy éppen karfiolból készítsünk köretet, pedig sok minden szól mellette. Az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó zöldségünk ez, rengeteg C-vitaminnal és folsavval, és csupán negyedannyi szénhidráttal, mint amennyi a burgonyában van. A következő recepttel püré változatban készítheted el:

    Hozzávalók:

    1. 1 fej karfiol
    2. 1 gerezd fokhagyma
    3. 5 dkg parmezán sajt
    4. 2 evőkanál tejszín
    5. 3 teáskanál vaj
    6. bors

    Így készítsd el!

    A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira. Forró, sós vízben főzzük 6-7 percig, majd szűrjük le. A többi hozzávalóval együtt pépesítsük.

    4. Édesburgonya

    Az egyik legfinomabb kiváltója a hagyományos burgonyának, amit a diétázók is előszeretettel használnak magas rosttartalma miatt. Vitaminokban is bővelkedik és sok felesleges kalóriát megspórolhatunk vele. Hasáb formában ugyanúgy elkészítheted, mint a hagyományos krumplit.

    Hozzávalók:

    1. 4 db édesburgonya
    2. 1 gerezd fokhagyma
    3. 2 teáskanál reszelt citromhéj
    4. koriander
    5. bors
    6. olívaolaj

    Így készítsd el!

    Az édesburgonyát megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. A koriandert és a fokhagymát apróra vágjuk, a sóval, borssal, citromhéjjal együtt beletesszük annyi olajba, hogy az édesburgonya hasábokat bele tudjuk forgatni. Keverjük össze alaposan, hogy a burgonyát mindenhol érje a keverék. Forrósítsuk fel a serpenyőt, tegyük bele a fűszeres-olajos burgonyát, és süssük 3-4 percig.

    5. Kelbimbó

    Sokan nem rajonganak érte, pedig mindent megtesz, hogy szeressük. A hazánkban megtermő zöldségek közül az egyik legegészségesebb, magas a C- és K-vitamin tartalma, különlegessége pedig, hogy a zöldségféléktől szokatlan módon bőségesen található benne fehérje is. Ha a kesernyés íz miatt ódzkodsz tőle, a titok, hogy ne főzd túl! A következő recepttel biztosra mehetsz, hiszen itt a kelbimbó sülve készül:

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg kelbimbó
    2. bors
    3. olívaolaj

    Így készítsd el!

    A kelbimbókat mosd meg és a külső héjukat távolítsd el. Az olajba szórjunk sót és borsot, mad a kelbimbókat forgassuk meg benne, hogy mindenhol érje a keverék. Alufóliával kibélelt tepsibe töltsük bele, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Közben óvatosan forgassuk át a zöldségeket. Akkor készült el, ha a kelbimbók már láthatóan megpirultak. Az alapreceptet gazdagíthatod ízlés szerint többféle fűszerrel, illetve ha nem fogyókúrázol éppen, a sütőből kivéve megszórhatod reszelt sajttal is.

    Szólj hozzá