Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 egészséges fűszernövény

Dátum: 2023-07-12 / Írta: Budai István / Látták: /

A fűszernövényeket ízük és egészségre gyakorolt hatásaik miatt is hosszú évszázadok óta alkalmazzák. A modern kutatások is igazolják gyógyhatásaikat, a gasztronómia és az egészséges életmód pedig mind inkább előnyben részesíti őket. Visszatértek életünkbe a fűszernövények, melyeknek nem csak finom ételeket köszönhetünk, de a betegségek távol tartásához is felhasználhatjuk őket.




  • 1. Rozmaring

    Illatos, örökzöld fűszernövény a mediterrán térségből, egy családba tartozik a zsályával, a levendulával, a bazsalikommal és az oregánóval. A rozmaringos csirke és bárány sokak kedvence, de csak kevesen tudják, hogy mikor rozmaringot fogyasztunk, jelentős mennyiségű vasat, kalciumot és B6-vitamint is beviszünk a szervezetünkbe. A hagyományos orvoslásban izomfájdalom enyhítésére, a memória javítására, az immunrendszer erősítésére és a vérkeringés élénkítésére használták. Kozmetikai célokra is felhasználhatjuk, hiszen feszesíti a bőrt és serkenti az új hajszálak növekedését. Emésztést támogató hatásával segít a gyomorégés, a fokozott gázképződés ellen, de étvágygerjesztőként és májproblémákra is kiváló.

    2. Zsálya

    Aromás, a mediterrán vidékeken őshonos gyógy- és fűszernövény, amit termeszteni is egyszerű, hiszen jól bírja a szárazságot és a fagyokat is. Régen a zsályát a jó közérzettel és a hosszú élettel kapcsolták össze, de azt is tudták róla, hogy időseknél jó szolgálatot tesz a memória frissen tartásában. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy segít a hormonok okozta túlzott izzadás esetén. Idegi kimerültség ellen is használhatjuk, enyhíti a fejfájást és oldja a szorongást. Gyomorégés esetén is érdemes fogyasztani, segíti az emésztést és megszünteti a görcsöket.
    Antibakteriális és gyulladásgátló hatása is közismert. Gátolja a baktériumok szaporodását, főleg a szájüregben és a fogínyen. Rossz lehelet megszüntetéséhez érdemes elrágcsálni néhány friss zsályalevelet.

    3. Kakukkfű

    Az ősi egyiptomiak balzsamozáshoz, a görögök pedig tömjénezéshez használták. A kakukkfű azonban napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen egészséges és különleges ízt kölcsönöz az ételeknek is.
    Természetes antidepresszánsként használták a hagyományos gyógyászatban, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. A kakukkfű természetes orvosság köhögésre, enyhíti az akut hörghurut tüneteit, teáját torokfájás esetén is érdemes kortyolgatni. Megtalálható benne az A- és a C-vitamin, tartalmaz rostokat, rezet, vasat és mangán. Nagyszerű immunerősítő, mely a szerotonin és a dopamin koncentrációját is növeli, ezzel javítja a kedélyállapotot. Hatásosnak találták mellrák ellen a rákos sejtek elpusztításában, valamint a vastagbélrák megelőzésében.

    4. Bazsalikom

    Az egyik leggyakoribb konyhakerti fűszernövény, melyet elsősorban az olasz gasztronómiával és a paradicsomos ételekkel kapcsolunk össze. A bazsalikom is az egészséges fűszernövények sorát gyarapítja, hiszen bőségesen tartalmaz antioxidánsokat, melyek a sejtkárosodást csökkentve védenek a szívbetegségektől, a ráktól, az ízületi gyulladástól, a cukorbetegségtől. A benne lévő fitokemikáliák a rák ellen is fokozhatják védettségünket. Bőrrák, tüdőrák, máj- és szájüregi rák ellen találták különösen hatékonynak a bazsalikom alkotóelemeit. Kiválóan csillapítja az emésztőrendszeri gyulladásokat, kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor vérbe való jutását. Alkalmazható szorongás és depresszió esetén, a májjal pedig csodát tud művelni méregtelenítő hatásával, amivel a bőrt is szépíti.

    5. Oregánó

    Rengeteg tápanyagot tartalmaz friss és szárított formában is. Fehérjék, rostok, szénhidrátok találhatók benne, de jó forrása az ásványi anyagoknak is, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium és vas. Az oregánóban egyéb összetevők is vannak, mint a béta-karotin, a zeaxantin, a folsav és a karvakrol, melyről kimutatták, hogy erős antioxidáns, csökkenti a gyulladásokat és kórokozó ellenes hatással is bír. Az oregánó fogyasztásával javíthatjuk a kedélyállapotot, csökkenthetjük a vércukor szintjét és támogathatjuk az emésztést. A szívnek is jót tesz, mivel szabályozza a vérnyomást, csökkenti a vérzsír és a káros LDL-koleszterin szintjét.

    Szólj hozzá