1. Zabpehely – a rostbajnok
Olcsó, laktató, gyorsan elkészíthető. A zabpehely lassan felszívódó szénhidrátokat és béta-glükánt tartalmaz, ami jót tesz a szívnek és az emésztésnek is. Főzhetünk belőle zabkását, használhatjuk fasírtba, süti alapba vagy turmixba sűrítőként.
2. Extra szűz olívaolaj – a szívbarát zsírforrás
Hidegen sajtolt formában gazdag antioxidánsokban és egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, mártogatósokhoz is kiváló. Csak óvatosan hevítsük, inkább a kész ételre locsolva használjuk.
3. Hüvelyesek (pl. lencse, csicseriborsó) – fehérje és rost egyben
Ezek az apró magvak igazi táplálkozási aranybányák: növényi fehérje, sok rost, vas és B-vitamin is van bennük. Levesbe, főzelékbe, salátába, vagy akár krémként is bevethetők (gondoljunk csak a hummuszra!).
4. Fagyasztott bogyós gyümölcsök – vitamin egész évre
Ha nincs friss gyümölcs, a fagyasztott eper, málna, feketeribizli vagy áfonya szuper alternatíva. Tele vannak antioxidánsokkal, C-vitaminnal, és turmixhoz, zabkásához, desszerthez is bevethetők. Plusz pont: nem romlanak meg gyorsan!
5. Chiamag – apró, de erős
Napi egy-két evőkanál chiamag rengeteg rostot, omega-3 zsírsavat és növényi fehérjét ad. Vízbe keverve zselés állagot kap, így pudingnak is kiváló, de sűrítéshez, turmixhoz, joghurthoz keverve is beválik.