Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 dolog amit nem tudtál a zsírról

Dátum: 2014-08-23 / Írta: Budai István / Látták: 2556 /

Manapság a társadalom egyre jelentősebb része válik az életmód megszállottjává, aminek köszönhetően a zsírok szinte ősellenségnek számítanak. Pedig a szervezetnek szüksége van a zsírokra – gondoljunk csak az általános iskolai biológián megtanult, zsírban oldódó vitaminokra. Emellett a zsíroknak számos különleges jellemzőjük van, melyek napjainkban nincsenek jelen a köztudatban.

  • 1. Fontos energiaforrás

    A napi szinten felhasznált kalóriamennyiségnek ideális esetben a 25-40%-át biztosítják a zsiradékok, míg újszülöttek esetében ez a szám minimum 50%. Ez tehát azt jelenti, hogy ilyen mennyiségben igenis szüksége van a szervezetnek zsiradékokra, ugyanis ezekből a szervezet energiát termel. A csecsemők esetében ez az arány azért magasabb, mert ebben a korban alakulnak ki azok a raktárak, melyek védik szervezetünket a hőveszteségtől.

    2. Nem a mozgás olvasztja le a legjobban

    Napjainkban az egészséges életmód fontos részét képezi a mozgás. Sokakat az a hit motivál a rendszeres testmozgásra, hogy a zsírpárnákat a testedzés olvasztja le a leghatékonyabban. Valójában azonban a testmozgás önmagában igen csekély eredménnyel kecsegtet, amennyiben életmódunkon nem változtatunk.

    Ahogyan azt az első pontban láthattuk, a szervezetnek napi szinten szüksége van a zsírokra az energiatermeléshez. Éppen ezért, amennyiben csökkentjük a zsírbevitelt, szervezetünk feléli azokat a tartalékokat, melyeket korábban elraktározott.

    Érdekesség, hogy már olyan apró trükkökkel is elérhetjük a csökkentett zsírbevitelt, mint a sütőpapír vagy sütőzacskó használata, illetve az úgynevezett olajpermetező használata a mindennapi sütés-főzés során.

    3. Az elsődleges energiaforrás a szénhidrát

    Annak ellenére, hogy a zsírok kiemelten fontos energiaforrásai szervezetünknek, az elsődleges energiaforrás, azaz az, amit a szervezet elsőként éget el, mégis a szénhidrát. Éppen ezért hiába csökkentjük a zsírbevitelt, amennyiben a szénhidrátbevitelünk változatlan, a test jó eséllyel ezekből fog energiát nyerni, ahelyett, hogy zsírtartalékainkat égetné el.

    4. A termékenységhez zsír kell

    A női termékenységben komoly szerepe van a zsíroknak. Egy egészséges nő teljes testsúlyának 20-30%-át teszi ki zsír, ami körülbelül kétszerese egy egészséges férfi testzsírszázalékának. Ezzel együtt, amennyiben a női szervezetben a testzsír aránya 18% alá csökken, a peteérési folyamat leáll.

    Érdekesség, hogy a zsírszövetek leptint bocsátanak a vérkeringésbe, melynek jelenlétét az agyunk ovulációs jelzésként értékeli. Éppen ezért a túl magas, 50% fölötti testzsír is meddőséghez vezethet, hiszen a nagy mennyiségű leptin jelenléte miatt nem termelődnek az ovulációhoz szükséges hormonok.

    5. A koleszterinszint megfelelő táplálkozással is kordában tartható

    Alapvetően sem cáfolni, sem bizonyítani nem tudta az orvostudomány a koleszterinszint alakulásának örökletes voltát, az azonban tény, hogy táplálkozásunk érzékelhető hatással van rá. Ha a szervezet számára fontos és egészséges többszörösen telítetlen zsírsavakat telített zsírsavakra cseréljük, a vérben megnövekszik az LDL koleszterin, azaz az úgynevezett „rossz” koleszterin szintje, ami növeli a szív- és érrendszeri panaszok kockázatát.

    Szólj hozzá