Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 alapanyag só helyett

Dátum: 2018-10-09 / Írta: Budai István / Látták: 739 /

A só napjainkban nem a legnépszerűbb fűszer, hiszen egészségre gyakorolt hatásai egy bizonyos mérték felett nem túl kedvezőek. Azonban egy szívbarát, sóban szegény, netán sót nem is tartalmazó ételnek sem kell unalmasnak és íztelennek lennie. • A sót több különböző összetevővel is helyettesíthetjük a főzés során. Használhatjuk a legkülönfélébb szárított fűszereket vagy friss fűszernövényeket, hogy csökkentsük a só iránti igényünket. Ételeink így újragondolva só nélkül is teljes értékűek lesznek!

  1. Hagyma, fokhagyma

  Főzve vagy sütve tökéletes kiegészítői szinte bármilyen fűszeres ízű ételnek. Ha kevésbé édeskés ízt szeretnénk kapni, hasznljuk nyersen! Húshoz, halakhoz, zöldségekhez is használhatjuk őket só helyett, akár por formában is.

  2. Bors

  A fekete és a színes borsok kiváló helyettesítői lehetnek a sónak. Talán nincs is jobb módja annak, hogy egy ételnél intenzív fűszeres ízt érjünk el só nélkül, mintha alaposan megborsozzuk.

  Mivel a különböző féle borsoknak eltérő az ízük, érdemes kikísérletezni, hogy melyikkel tudjuk a leginkább kiváltani a sót.

  3. Citromlé

  A savas citromlé szintén nem csak a salátákban vagy a desszertekben állja meg a helyét, de a sót is pótolhatjuk vele. Annál is inkább, mivel gyakran, amikor egy ételt íztelennek érzünk, nem sóra, hanem savakra van szükség.

  Különösen a mexikói vagy ázsiai ételekhez érdemes felhasználni, és nem csak a citrom, de bármilyen citrusféle – pl. mandarin, lime, grapefruit – levét is.

  4. Szójaszósz

  A fermentált szójababból készült szósz kifejezetten sós ízzel rendelkezik.

  Ne gondolkodjunk kizárólag a keleti konyha ételeiben! Rizshez, húsételekhez, zöldségekhez is használjuk bátran ezt a kiváló sópótlót! Mivel nagyon tömény, eleinte óvatosan adagoljuk!

  5. Balzsamecet

  Sokan félnek tőle, és a salátákhoz is csak alig-alig használják. Pedig a balzsamecet ennél jóval többre hivatott, pl. helyettesíthetjük vele a sót is számos ételben.

  Intenzívebb ízeket és egészségesebb ételeket kaphatsz, ha rendszeresen használod!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek