Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 alap saláta, amit mindenkinek ismernie kell

Dátum: 2021-05-11 / Írta: Budai István / Látták: /

A salátáknak talán minden eddiginél nagyobb divatja van. A friss zöldségek minden formában egészségesek és még finomabbak, ha fantasztikus öntetekkel kombináljuk őket. Vannak olyan alap saláták, melyeket jó, ha ismersz, hiszen szinte bármilyen főfogás mellé sikerrel felszolgálhatod őket!




  • Franciasaláta

    Főtt zöldségekből és majonézes-tejfölös mártásból el ez a klasszikus, ami sokaknak gyerekkori kedvence is. De a franciasaláta nem tud kimenni a divatból, hiszen egyszerűen elkészíthető és sosem okoz csalódást! Készítheted frissen főzött zöldségekből, de a mirelit pultban már találsz franciasaláta zöldségkeveréket is.

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg zöldborsó
    2. 20 dkg sárgarépa
    3. 10 dkg burgonya
    4. 1 nagy doboz tejföl
    5. 1 tubus majonéz
    6. 4 evőkanál mustár
    7. citromlé
    8. bors

    Így készítsd el:
    A burgonyát és a sárgarépát vágd apró kockákra. Mivel a zöldségek főzési ideje különböző, külön-külön főzd meg őket és a zöldborsót is. Hagyhatod kissé roppanósabbra is, nem kell nagyon puhára főniük.
    A tejföld keverd ki a majonézzel és a mustárral.
    Keverd hozzá a zöldségeket és fűszerezd ízlésed szerint.
    A franciasaláta akkor a legfinomabb, ha áll néhány órát, így az ízeknek van idejük összeérni.

    Krumplisaláta

    Sok családnál a karácsonyi asztal elengedhetetlen fogása a klasszikusan elkészített, hagymás-majonézes krumplisaláta. De nem kizárólag ünnepi fogás, bármikor elkészítheted sültek vagy akár halak mellé. A legjobb akkor lesz, ha hagysz neki néhány órát a hűtőben.

    Hozzávalók:

    1. 1 kg burgonya
    2. 3 fej lilahagyma
    3. 2 dl majonéz
    4. 5 dl tejföl
    5. 1 evőkanál mustár
    6. bors
    7. citromlé
    8. kevés cukor

    Így készítsd el:
    A burgonyát héjában főzd meg, kb. 15-20 perc alatt. Fontos, hogy ne főjön szét, hiszen utána fel kell majd vágnod.
    A megfőtt burgonyákat karikázd fel. Karikázd fel a lilahagymákat is.
    A majonézt, a tejfölt és a mustárt alaposan keverd össze. Add hozzá a fűszereket, a cukrot és a citromlevet.
    Egy tálba fektesd le a burgonya karikákat, szórd rájuk a lilahagymát, öntsd rá a mártást és alaposan forgasd össze.

    Zöld saláta

    Friss zöldekből készül és az öntete sem tartalmaz hízlaló összetevőket, ezért ha figyelsz az alakodra, ezt a salátát akár mindennap elkészítheted magadnak. Bármilyen zöld leveles zöldségből, akár vegyesen is készítheted. Használhatsz hozzá fejes salátát, rukkolát, céklalevelet, jégsalátát, bébispenótot, fodros kelt. Mivel az öntetben lévő ecettől a levelek megfonnyadnak, közvetlenül fogyasztás előtt öntsd csak rá a salátára.

    Hozzávalók:

    1. 2-3 marék zöld leveles zöldség
    2. 3 evőkanál olívaolaj
    3. 1 evőkanál ecet vagy fehérborecet
    4. 1 kisebb gerezd fokhagyma összezúzva
    5. bors

    Így készítsd el:
    A leveles zöldségeket alaposan mosd meg, majd itasd le róluk a vizet vagy salátacentrifugával szárítsd meg őket. Ha ezt a lépést kihagyod, az öntet nem tud kellően rátapadni a levelekre.
    Az olajat és az ecetet alaposan keverd össze, a legjobb, ha egy kis üvegben összerázod.
    Add hozzá az összezúzott fokhagymát, sózd, borsozd.

    Tejfölös uborkasaláta

    A klasszikus ételek mellé klasszikus saláta dukál, és ez a tejfölös uborkasaláta. A gyermekkori nyarak zamata köszön vissza ebben a salátában, amit igazán nem telik sok időbe elkészíteni.

    Hozzávalók:

    1. 1 kígyóuborka
    2. 1 doboz tejföl
    3. 1 gerezd fokhagyma
    4. 1 evőkanál ecet
    5. 2 evőkanál víz
    6. 1 teáskanál só
    7. 1 evőkanál cukor
    8. pirospaprika ízlés szerint

    Hozzávalók:
    Az uborkát szeleteld vékonyra, a legjobb, ha legyalulod. Ezután sózd meg, hogy levet engedjen. Kb. fél óra múlva, öntsd le róla a levet.
    Az ecetet, a vizet, a sót, a cukrot és az összezúzott fokhagymát keverd össze. Öntsd rá az uborkára
    Kanalazd rá a tejfölt és jól keverd össze. Tedd a hűtőbe és tálalás előtt szórd meg kevés pirospaprikával.

    Tojássaláta

    Bár salátának hívják és főételek mellé szokás fogyasztani, a tojássaláta valójában univerzális étel, hiszen önmagában is megállja a helyét. Ha váratlanul vendégek érkeznek, a 10 perc alatt elkészíthető tojássaláta lehet a megmentőd!

    Hozzávalók:

    1. 6 tojás
    2. 20 dkg tejföl
    3. 5 dkg majonéz
    4. 1 evőkanál mustár
    5. 1 fej vöröshagyma
    6. bors
    7. citromlé
    8. cukor

    Így készítsd el:
    A tojásokat a forrástól számított 8-10 perc alatt főzd keményre, majd pucold meg.
    Keverd össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt, fűszerezd és add hozzá a citromlevet.
    A hagymát vágd apróra és keverd az öntethez.
    A tojásokat kockázd fel és óvatosan keverd az öntethez.
    Tedd hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel díszítheted.

    Szólj hozzá