Franciasaláta
Főtt zöldségekből és majonézes-tejfölös mártásból el ez a klasszikus, ami sokaknak gyerekkori kedvence is. De a franciasaláta nem tud kimenni a divatból, hiszen egyszerűen elkészíthető és sosem okoz csalódást! Készítheted frissen főzött zöldségekből, de a mirelit pultban már találsz franciasaláta zöldségkeveréket is.
Hozzávalók:
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg burgonya
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 tubus majonéz
- 4 evőkanál mustár
- citromlé
- só
- bors
Így készítsd el:
A burgonyát és a sárgarépát vágd apró kockákra. Mivel a zöldségek főzési ideje különböző, külön-külön főzd meg őket és a zöldborsót is. Hagyhatod kissé roppanósabbra is, nem kell nagyon puhára főniük.
A tejföld keverd ki a majonézzel és a mustárral.
Keverd hozzá a zöldségeket és fűszerezd ízlésed szerint.
A franciasaláta akkor a legfinomabb, ha áll néhány órát, így az ízeknek van idejük összeérni.
Krumplisaláta
Sok családnál a karácsonyi asztal elengedhetetlen fogása a klasszikusan elkészített, hagymás-majonézes krumplisaláta. De nem kizárólag ünnepi fogás, bármikor elkészítheted sültek vagy akár halak mellé. A legjobb akkor lesz, ha hagysz neki néhány órát a hűtőben.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 3 fej lilahagyma
- 2 dl majonéz
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál mustár
- só
- bors
- citromlé
- kevés cukor
Így készítsd el:
A burgonyát héjában főzd meg, kb. 15-20 perc alatt. Fontos, hogy ne főjön szét, hiszen utána fel kell majd vágnod.
A megfőtt burgonyákat karikázd fel. Karikázd fel a lilahagymákat is.
A majonézt, a tejfölt és a mustárt alaposan keverd össze. Add hozzá a fűszereket, a cukrot és a citromlevet.
Egy tálba fektesd le a burgonya karikákat, szórd rájuk a lilahagymát, öntsd rá a mártást és alaposan forgasd össze.
Zöld saláta
Friss zöldekből készül és az öntete sem tartalmaz hízlaló összetevőket, ezért ha figyelsz az alakodra, ezt a salátát akár mindennap elkészítheted magadnak. Bármilyen zöld leveles zöldségből, akár vegyesen is készítheted. Használhatsz hozzá fejes salátát, rukkolát, céklalevelet, jégsalátát, bébispenótot, fodros kelt. Mivel az öntetben lévő ecettől a levelek megfonnyadnak, közvetlenül fogyasztás előtt öntsd csak rá a salátára.
Hozzávalók:
- 2-3 marék zöld leveles zöldség
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál ecet vagy fehérborecet
- 1 kisebb gerezd fokhagyma összezúzva
- só
- bors
Így készítsd el:
A leveles zöldségeket alaposan mosd meg, majd itasd le róluk a vizet vagy salátacentrifugával szárítsd meg őket. Ha ezt a lépést kihagyod, az öntet nem tud kellően rátapadni a levelekre.
Az olajat és az ecetet alaposan keverd össze, a legjobb, ha egy kis üvegben összerázod.
Add hozzá az összezúzott fokhagymát, sózd, borsozd.
Tejfölös uborkasaláta
A klasszikus ételek mellé klasszikus saláta dukál, és ez a tejfölös uborkasaláta. A gyermekkori nyarak zamata köszön vissza ebben a salátában, amit igazán nem telik sok időbe elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- 1 doboz tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ecet
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- pirospaprika ízlés szerint
Hozzávalók:
Az uborkát szeleteld vékonyra, a legjobb, ha legyalulod. Ezután sózd meg, hogy levet engedjen. Kb. fél óra múlva, öntsd le róla a levet.
Az ecetet, a vizet, a sót, a cukrot és az összezúzott fokhagymát keverd össze. Öntsd rá az uborkára
Kanalazd rá a tejfölt és jól keverd össze. Tedd a hűtőbe és tálalás előtt szórd meg kevés pirospaprikával.
Tojássaláta
Bár salátának hívják és főételek mellé szokás fogyasztani, a tojássaláta valójában univerzális étel, hiszen önmagában is megállja a helyét. Ha váratlanul vendégek érkeznek, a 10 perc alatt elkészíthető tojássaláta lehet a megmentőd!
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 20 dkg tejföl
- 5 dkg majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- citromlé
- cukor
Így készítsd el:
A tojásokat a forrástól számított 8-10 perc alatt főzd keményre, majd pucold meg.
Keverd össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt, fűszerezd és add hozzá a citromlevet.
A hagymát vágd apróra és keverd az öntethez.
A tojásokat kockázd fel és óvatosan keverd az öntethez.
Tedd hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel díszítheted.