Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

4 szuper egyszerű pác csirkéhez

Dátum: 2020-02-13 / Írta: Budai István / Látták: 23518 /

A csirke a legváltozatosabban elkészíthető húsféleség a konyhában. De hogy a sokszínűségét kihasználjuk és ne unjuk meg, a csirkehússal érdemes kísérletezni és mindig új ízekkel variálni. Számos olyan pácot kipróbálhatunk, melyek egyszerűek, mégis izgalmassá teszik a csirkét.




  • A pácolás menete

    A pácolás igen egyszerű művelet, de nézzük, hogyan is működik pontosan!

    Pácolni a csirke valamennyi részét lehet, rajtad múlik, hogy a mellett, a combot vagy éppen a szárnyait választod. Míg a marha- és a sertéshúst a legjobb minél tovább a pácban hagyni, addig a csirkénél nagy könnyebbséget jelent, hogy csak rövid ideig kell pácolni, 2 óra bőven elég ahhoz, hogy az ízeket átvegye.

    A pácnak mindig kell, hogy legyen egy savas és egy zsíros, olajos összetevője. Emellé jönnek a fűszerek, melyeknek kombinációja tulajdonképpen végtelen.

    Ha a bepácoltad a húst, légmentesen lezárható edényben vagy nejlontasakban tedd a hűtőbe, majd 2 óra után kezdheted a sütést.

    Ha a pácból maradt felesleg, öntsd egy serpenyőbe és forrald 3 percig. A baktériumok így elpusztulnak, a szószt pedig kedvedre felhasználhatod.

    1. Ízben gazdag pác

    Ez a pác több hozzávalóból áll, de valószínűleg mindegyiket megtalálod a konyhádban! Különlegességük, hogy mindegyik ízben gazda, a kombinációjuk pedig egészen varázslatossá teszi a csirkét!

    Hozzávalók:

    1. 6 csirkemell filé
    2. ¼ bögre almaecet
    3. 3 evőkanál magos mustár
    4. 3 gerezd fokhagyma összenyomva
    5. ½ citrom leve
    6. 1 lime leve
    7. ½ bögre barna cukor
    8. 1 ½ teáskanál só
    9. 6 evőkanál olívaolaj
    10. ízlés szerint őrölt feketebors

    Így készítsd el!

    Egy nagy tálban keverd össze az almaecetet, a mustárt, a fokhagymát, a lime és a citrom levét, a barna cukrot, a sót és a borsot. Keverd hozzá az olívaolajat. Forgasd bele a csirkemellett és a tedd a hűtőbe. Grillen vagy serpenyőben süsd ki!

    2. Citromos-joghurtos pác

    A joghurt képes csodákat művelni a csirkével. Ezt a verziót is használhatod grillezéshez, mert a szén fölött való sütés még több extrát ad az ízekhez.

    Hozzávalók:

    1. 1 egész csirke 8 részre vágva
    2. ½ bögre görög joghurt
    3. ½ citrom leve
    4. 1 evőkanál citromhéj
    5. 1 evőkanál olívaolaj
    6. 4 gerezd fokhagyma összenyomva
    7. 1 evőkanál pirospaprika
    8. 1 teáskanál só
    9. 1 teáskanál bors

    Így készítsd el!

    Keverd össze a citromlevet, a joghurtot, a citromhéjat, az olívaolajat, a fokhagymát, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Forgasd bele a csirke darabokat, hogy alaposan befedje őket a pác. Légmentesen lezárható tasakban vagy edényben tedd a hűtőbe 2-3 órára. Sütés után a találáshoz is használhatsz egy adag joghurtot, kevés citromlével és zöldfűszerrel ízesítve.

    3. Rozmaringos-citrusos pác

    Friss, aromás, fűszeres – mindez egyben csupán néhány hozzávalóból! Sült burgonyával és friss salátával tálalva is tökéletes fogás.

    Hozzávalók:

    1. 2 evőkanál citromlé
    2. 2 evőkanál limelé
    3. 2 evőkanál narancslé
    4. 1 evőkanál olaj
    5. 3 evőkanál apróra vágott rozmaring
    6. csipet só

    Így készítsd el!

    A hozzávalókat keverd össze, majd foragsd bele alaposan a csirkehúst. 2 órára tedd a hűtőbe, majd süsd készre.

    4. Sörös pác

    Egyszerű hozzávalókból készítheted el ezt a fűszeres, sört is tartalmazó pácot, ami kifejezetten passzol a nyár esték hangulatához.

    Hozzávalók:

    1. 1 kg csirkemell filé
    2. ¼ bögre olívaolaj
    3. 1 teáskanál só
    4. ½ teáskanál feketebors
    5. 1 teáskanál pirospaprika
    6. 1 teáskanál őrölt kömény
    7. 2 gerezd fokhagyma összenyomva
    8. 3 evőkanál vöröshagyma apróra vágva
    9. ½ bögre friss petrezselyem
    10. 3,5 dl sör

    Így csináld!

    Valamennyi hozzávalót keverd össze, majd a kész pácnak kb. a negyedét tedd félre. Ezzel a már készre sült csirkét locsolhatod meg, hogy még inkább frissen tartsd az ízeket. Forgasd bele a húst a pácba, majd légmentesen lezárható edényben tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de akár egész éjszaka is hagyhatod pácolódni.

    5. 4 összetevős pác

    Ennél egyszerűbbet el sem lehet képzelni! Összesen 4 hozzávalóból készül ez a pác, amit villámgyorsan összeállíthatsz!

    Hozzávalók:

    1. 1 bögre barna cukor
    2. ½ bögre ecet
    3. 1 bögre olaj
    4. ½ bögre szójaszósz

    Így készítsd el!

    Keverd össze a hozzávalókat, majd forgasd bele a csirkét. Légmentesen lezárva tedd a hűtőbe akár egész éjszakára, de legalább 2 órára. Attól függően, hogy mennyi húst készítesz, több pácra is szükséged lehet, de ezt akár közvetlenül sütés előtt is hozzáadhatod!

    Szólj hozzá