1. Farfalle gorgonzolás szósszal
A masni alakú tésztával a gyerekeket már eleve le fogod venni a lábukról, a sajtimádókat pedig a gorgonzolás szósszal varázsolhatod el! Hogy ne legyen estére túlságosan nehéz, kínálj mellé friss salátát!
Hozzávalók:
- 1 csomag farfalle tészta
- 0,5 kg sertés darált hús
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 bögre tejszín
- 3/4 bögre gorgonzola sajt morzsolva
- 3/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál citrombors
Így készítsd el!
– A tésztát főzd ki, majd szűrd le. A tésztát tartsd melegen.
– Egy nagy serpenyőben süsd meg a darált húst 4-6 perc alatt, míg elveszti rózsaszín színét és darabossá válik.
– Egy kis serpenyőben olvaszd fel a vajat. Szitáld bele a lisztet és keverd simára. Fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt. Állandó keverés közben forrald fel, majd főzd 1-2 percig, míg besűrűsödik. Ezután vedd le a tűzről.
– Keverd hozzá a sajtot és a citromborsot.
– A szószt keverd hozzá a még forró tésztához és jól keverd hozzá.
– Friss bazsalikommal és spenótlevelekkel is megszórhatod tálalás előtt.
2. Ravioli hüvelyes zöldborsóval és gombával
Könnyű, igazi tavaszi-koranyári vacsora, melyhez a fejes saláta és a fehérbor illik a legjobban!
Hozzávalók:
- 1 csomag sajtos ravioli
- 200g kg hüvelyes zöldborsó
- 1 evőkanál vaj
- fél teáskanál só
- 250g kg friss gomba szeletelve
- 3 mogyoróhagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- 2 bögre sűrített tej
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1/4 teáskanál fehérbors
- 1 teáskanál citrombors
- 1/4 bögre reszelt parmezán sajt
- 1/4 bögre pirított mogyoró apróra darabolva
Így készítsd el!
– A raviolit tedd fel főni, majd a főzés utolsó 3 percében add a vízhez a hüvelyes zöldborsót is. Szűrd le.
– Egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten hevítsd fel a vajat. Add hozzá a gombát, a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Keverd össze és addig süsd, míg a gomba megpuhul.
– Keverd bele a sűrített tejet, a citromhéjat, a citromborsot és a fehérborsot, majd forrald fel. Mikor felforrt, vedd lejjebb a lángot és fedő nélkül főzd még 2 percig, míg a szósz elkezd besűrűsödni.
– Keverd hozzá a tésztát és a zöldborsót. Reszelt parmezánnal és mogyoróval szórd meg tálalás előtt.
3. Vegetáriánus linguine
Egészséges, szemet gyönyörködtetően színes vacsora, ami senkinek nem okozhat csalódást!
Hozzávalók:
- 180 g linguine tészta
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes cukkini vékony szeletekre vágva
- 20 dkg friss gomba szeletelve
- 1 nagy paradicsom darabolva
- 2 zöldhagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma összenyomva
- fél teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 1 bögre provolone sajt darabolva
- 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 2 teáskanál friss, apróra vágott bazsalikom
Így készítsd el!
– Főzd készre a linguine tésztát.
– Egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon hevítsd fel a vajat és az olívaolajat. Tedd bele a cukkinit és a gombát, süsd 3-5 percig.
– Tedd bele a paradicsomot, a zöldhagymát, a fokhagymát és a fűszereket is. Vedd lejjebb a hőfokot, fedd le és süsd még 3 percig.
– A tésztát keverd hozzá a zöldségekhez. Majd szór rá a provolone sajtot és a a reszelt parmezánt, valamint díszítésnek a bazsalikomot.
3. Mogyorós-gyömbéres tészta
A thai konyha ízeit varázsolhatod 30 perc alatt az asztalra ezzel a tésztaétellel, melyben a gyömbér, a lime és a mogyoróvaj keverdik.
Hozzávalók:
- 25 dkg linguine tészta
- 2 bögre brokkoli
- 2 közepes sárgarépa reszelve
- 2 zöldhagyma apróra vágva
- 2 evőkanál gyömbér apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1 piros kaliforniai paprika nagyon vékonyra szeletelve
- 2 teáskanál bazsalikom apróra vágva
- 2 teáskanál lime héj reszelve
- negyed bögre limelé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1/3 bögre mogyoróvaj
- 2 evőkanál víz
- negyed teáskanál só
- negyed teáskanál bors
Így készítsd el!
– Turmixold össze a következő hozzávalókat: a lime héja és leve, szójaszósz, víz, szezámolaj, mogyoróvaj, gyömbér, fokhagyma, só, bors.
– Tedd fel főni a tésztát, majd a főzés utolsó 5 percében add hozzá a brokkolit. Szűrd le.
– Egy nagy tálban keverd össze a tésztát és a brokkolit a mogyoróvajas szósszal.
4. Korianderes pestós tészta
Az ecet helyett használhatsz limelevet, citromlevet vagy akár olasz salátaöntetet is!
Hozzávalók:
- 1 csomag tagliatelle tészta
- 1 csokor friss koriander
- 5 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1 evőkanál ecet
- 1/4 bögre reszelt parmezán sajt
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 1/2 bögre pekándió vagy dió
- 1/2 bögre olívaolaj
- só
Így készítsd el!
– A tésztát 8-10 perc alatt főzd készre, majd szűrd le.
– Turmixold össze a következő hozzávalókat: koriander, ecet, fokhagyma, parmezán sajt, cayenne bors, dió vagy pekándió, só. Add hozzá az olívaolaj felét és keverd készre a pestót. Ha túl sűrűnek találod, tégy még bele keveset az olajból!
– A pestót öntsd egy kis edénybe és kezdd el hevíteni. Kevergetés mellett addig melegítsd, míg elkezd fortyogni. Ezután keverd össze a tésztával és tálald.
5. Gyors, krémes paradicsomos penne
Családi kedvenc lesz és nemcsak a gyerekek fogják szeretni, de a szülők is! Ha egész nap dolgoztál, mégis meleg ételt szeretnél tenni este az asztalra, itt a mentőöv!
Hozzávalók:
- 1 csomag penne tészta
- 2 evőkanál vaj
- 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
- 1/2 piros kaliforniai paprika apróra vágva
- 40 dkg darált hús
- 1 üveg spagetti szósz
- 1 bögre tejföl
Így készítsd el!
– A tésztát 8-10 perc alatt főzd készre, majd szűrd le.
– Egy serpenyőben kezdd el hevíteni a vajat, add hozzá a vöröshagymát és a paprikát, süsd őket puhára 5 perc alatt.
– Add hozzá a darált húst és süsd barnára. A levét szűrd le a végén.
– Egy nagyobb edényben kezdd el hevíteni a spagetti szószt, míg fortyogni kezd. Keverd hozzá a darált húsos keveréket, majd a tésztát és a tejfölt. Főzd össze kb. 5 perc alatt.