Az avokádó fogyasztók egészségesebbek
Egy 2013-as kutatás hozta ezt a sokatmondó eredményt. A vizsgálatok szerint azoknak, akik rendszeresen esznek avokádót, magasabb a tápanyagszintjük és körükben ritkábban fordul elő metabolikus szindróma. Ezenkívül kisebb a súlyuk, alacsonyabb a testtömeg-indexük, A a hasukon kevesebb a zsír és magasabb náluk a hasznos HDL-koleszterin szintje.
Segíti az antioxidánsok jobb felszívódását
Egyes tápanyagok zsírban oldódnak. Ez azt jelenti, hogy zsiradékkal együtt kellene fogyasztani őket, hogy a szervezetben hasznosulni tudjanak. A kutatások megerősítették, hogy a karotinoidok (mint a béta-karotin és a likopin) nagyobb mértékben szívódnak fel az avokádó hatására.
Szabályozza az anyagcserét
A metabolikus szindróma napjaink csendes gyilkosa, ami felborítja az anyagcserét. Napi 1 avokádóval azonban az anyagcsere rendben tartható. A benne lévő egészséges zsírok megelőzik, hogy étkezés után az anyagcsere zuhanórepülésbe kezdjen.
Immunerősítő
A-, C- és E-vitamint is tartalmaz, ezért van jó hatással az immunrendszer működésére. Távol tarthatod vele a fertőzéseket, elkerülheted a megfázást, legyőzheted a baktériumok támadásait.
Segíthet megőrizni a szem egészségét
Az avokádónak fontos alkotóelemei a lutein és a zeaxantin. Ezek az antioxidáns vegyületek óvják a szem sejtjeit a károsodástól, fontos szerepet játszanak a makula degeneráció és más, a korral együtt járó szembetegségek megelőzésében.
Gyulladáscsökkentő
Az avokádóban megtalálható olajsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav. A kutatások szerint igen hatékony a gyulladások csökkentésében. Márpedig a gyulladás nem csupán egy kellemetlen duzzanat. Számos krónikus betegség kiindulópontja, mint az Alzheimer-kór, az arthritis vagy akár a rák.
Tele van tápanyagokkal
Már egyetlen avokádó is tetemes mennyiséget tartalmaz 8 különféle tápanyagból, mint a C- és K-vitamin, valamint a természetes forrásokból ritkán hozzáférhető folsav. Ha avokádót eszel, multivitamint fogyasztasz!
Megelőzheti a cukorbetegséget
Ennek lényege, hogy egészséges ételekkel szabályozzuk a vércukorszintet. Az avokádó pedig ebben elképesztően hatékony. Egy kísérletben a résztvevők egyik csoportjának az étel mellé egy fél avokádót adtak, a másik csoport pedig avokádó nélkül fogyasztotta el az ételt. Az eredmény szerint az avokádót is fogyasztó csoport tagjainál jelentősen kisebb volt a vércukorszint megugrása.
Csökkenti a koleszterinszintet
Az avokádó a benne lévő egészséges zsírokkal csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, miközben a hasznos HDL-koleszterint megnöveli a vérben. Ez utóbbi még tovább csökkenti a káros koleszterint. Ez is bizonyítja, hogy a koleszterinszint szabályozásának legjobb módja az egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása.
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A kálium az egyik legfontosabb összetevője az avokádónak. Létfontosságú a vérnyomás egészséges szinten tartásához. A magas vérnyomás igen veszélyes a szívre nézve, hiszen erősebben kell dolgoznia. Ezért kiindulópontja szívbetegségeknek és különböző keringési problémáknak. A káliummal ezt megelőzheted.
Jót tesz az emésztésnek
Az egészséges zsírok és a mikrotápanyagok mellett az avokádó bőséges mennyiségben tartalmaz rostokat is. Az emésztés rendszeressége pedig éppen a rostokon múlik. Egy avokádóval fedezheted a napi szükséges rostmennyiség felét.
Szebbé teszi a hajat
Bár a kopaszságot nem fogja megszüntetni, az biztos, hogy jót tesz a hajnak. C-vitamin és folsav tartalmával egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat, valamint a kor előrehaladtával is támogatja a hajszálak növekedését.
Javítja az agyműködést
Az agy a zsírokat üzemanyagként használja fel. És jó sokra szüksége van belőlük! Az avokádó olyan az agy számára, mint a benzinkút, ahonnan bőségesen töltekezhet. Ha vizsga előtt állsz vagy bármikor szükséged van arra, hogy az agyad a legjobb formában legyen, csak egyél egyet!
Csökkentheti a rák kockázatát
Több kutatás is alátámasztja, hogy az avokádóban lévő összetevők képesek felvenni a harcot a rákkal szemben azáltal, hogy megakadályozzák a rákos sejtek növekedését. Leukémia és prosztatarák ellen, valamint a rákmegelőzésben is hatékonynak találták.
Szépíti a bőrt
Az avokádóban lévő C-vitamin fontos ahhoz, hogy a bőrben megfelelő mennyiségben tudjon termelődni a kollagén. A kollagén adja a bőr feszességét és rugalmasságát, azaz, az avokádó rendszeres fogyasztásával tovább megőrizheted a bőr fiatalságát.