Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

15 pozitív hatás, amiért érdemes avokádót fogyasztanod

Dátum: 2021-05-17 / Írta: Budai István / Látták: /

Csak hirtelen felkapták vagy valóban annyit tud, mint amennyit állítanak róla? Az avokádó az elmúlt évek egyik legnépszerűbb zöldsége, illetve botanikai szempontból gyümölcse, de előnyeit tekintve mindegy is, hogy hova soroljuk. Egészségünkre gyakorolt hatásairól már rengeteget tudunk, hiszen folyamatosan kutatják, hogy miféle hasznunk származhat abból, ha rendszeresen eszünk avokádót. Ha te eddig nem tartoztál az avokádó-rajongók táborába, ezután biztos megváltozik majd a véleményed!




  • Az avokádó fogyasztók egészségesebbek

    Egy 2013-as kutatás hozta ezt a sokatmondó eredményt. A vizsgálatok szerint azoknak, akik rendszeresen esznek avokádót, magasabb a tápanyagszintjük és körükben ritkábban fordul elő metabolikus szindróma. Ezenkívül kisebb a súlyuk, alacsonyabb a testtömeg-indexük, A a hasukon kevesebb a zsír és magasabb náluk a hasznos HDL-koleszterin szintje.

    Segíti az antioxidánsok jobb felszívódását

    Egyes tápanyagok zsírban oldódnak. Ez azt jelenti, hogy zsiradékkal együtt kellene fogyasztani őket, hogy a szervezetben hasznosulni tudjanak. A kutatások megerősítették, hogy a karotinoidok (mint a béta-karotin és a likopin) nagyobb mértékben szívódnak fel az avokádó hatására.

    Szabályozza az anyagcserét

    A metabolikus szindróma napjaink csendes gyilkosa, ami felborítja az anyagcserét. Napi 1 avokádóval azonban az anyagcsere rendben tartható. A benne lévő egészséges zsírok megelőzik, hogy étkezés után az anyagcsere zuhanórepülésbe kezdjen.

    Immunerősítő

    A-, C- és E-vitamint is tartalmaz, ezért van jó hatással az immunrendszer működésére. Távol tarthatod vele a fertőzéseket, elkerülheted a megfázást, legyőzheted a baktériumok támadásait.

    Segíthet megőrizni a szem egészségét

    Az avokádónak fontos alkotóelemei a lutein és a zeaxantin. Ezek az antioxidáns vegyületek óvják a szem sejtjeit a károsodástól, fontos szerepet játszanak a makula degeneráció és más, a korral együtt járó szembetegségek megelőzésében.

    Gyulladáscsökkentő

    Az avokádóban megtalálható olajsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav. A kutatások szerint igen hatékony a gyulladások csökkentésében. Márpedig a gyulladás nem csupán egy kellemetlen duzzanat. Számos krónikus betegség kiindulópontja, mint az Alzheimer-kór, az arthritis vagy akár a rák.

    Tele van tápanyagokkal

    Már egyetlen avokádó is tetemes mennyiséget tartalmaz 8 különféle tápanyagból, mint a C- és K-vitamin, valamint a természetes forrásokból ritkán hozzáférhető folsav. Ha avokádót eszel, multivitamint fogyasztasz!

    Megelőzheti a cukorbetegséget

    Ennek lényege, hogy egészséges ételekkel szabályozzuk a vércukorszintet. Az avokádó pedig ebben elképesztően hatékony. Egy kísérletben a résztvevők egyik csoportjának az étel mellé egy fél avokádót adtak, a másik csoport pedig avokádó nélkül fogyasztotta el az ételt. Az eredmény szerint az avokádót is fogyasztó csoport tagjainál jelentősen kisebb volt a vércukorszint megugrása.

    Csökkenti a koleszterinszintet

    Az avokádó a benne lévő egészséges zsírokkal csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, miközben a hasznos HDL-koleszterint megnöveli a vérben. Ez utóbbi még tovább csökkenti a káros koleszterint. Ez is bizonyítja, hogy a koleszterinszint szabályozásának legjobb módja az egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása.

    Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

    A kálium az egyik legfontosabb összetevője az avokádónak. Létfontosságú a vérnyomás egészséges szinten tartásához. A magas vérnyomás igen veszélyes a szívre nézve, hiszen erősebben kell dolgoznia. Ezért kiindulópontja szívbetegségeknek és különböző keringési problémáknak. A káliummal ezt megelőzheted.

    Jót tesz az emésztésnek

    Az egészséges zsírok és a mikrotápanyagok mellett az avokádó bőséges mennyiségben tartalmaz rostokat is. Az emésztés rendszeressége pedig éppen a rostokon múlik. Egy avokádóval fedezheted a napi szükséges rostmennyiség felét.

    Szebbé teszi a hajat

    Bár a kopaszságot nem fogja megszüntetni, az biztos, hogy jót tesz a hajnak. C-vitamin és folsav tartalmával egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat, valamint a kor előrehaladtával is támogatja a hajszálak növekedését.

    Javítja az agyműködést

    Az agy a zsírokat üzemanyagként használja fel. És jó sokra szüksége van belőlük! Az avokádó olyan az agy számára, mint a benzinkút, ahonnan bőségesen töltekezhet. Ha vizsga előtt állsz vagy bármikor szükséged van arra, hogy az agyad a legjobb formában legyen, csak egyél egyet!

    Csökkentheti a rák kockázatát

    Több kutatás is alátámasztja, hogy az avokádóban lévő összetevők képesek felvenni a harcot a rákkal szemben azáltal, hogy megakadályozzák a rákos sejtek növekedését. Leukémia és prosztatarák ellen, valamint a rákmegelőzésben is hatékonynak találták.

    Szépíti a bőrt

    Az avokádóban lévő C-vitamin fontos ahhoz, hogy a bőrben megfelelő mennyiségben tudjon termelődni a kollagén. A kollagén adja a bőr feszességét és rugalmasságát, azaz, az avokádó rendszeres fogyasztásával tovább megőrizheted a bőr fiatalságát.

    Szólj hozzá