Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

12 ok arra, hogy rendszeresen használd a konyhában a rozmaringot!

Dátum: 2023-04-11 / Írta: Budai István / Látták: /

A magyar konyha hagyományos fűszernövénye, ezenkívül a rozmaring régóta alkalmazott gyógynövény is. Jellegzetes ízéről is illatáról könnyen felismerhető, külsőre leginkább a fenyőre emlékeztet, valójában azonban a mentafélék családjába tartozik. Frissen és szárítva is fogyaszthatjuk, felhasználhatjuk húsok, levesek és zöldségek ízesítésére, de isteni tésztaszósz is készülhet vele. Mint minden fűszernövénynek, túlzott mennyiségben a rozmaringnak is lehetnek nem kívánt hatásai, ezért napi 4-6 grammnál többet ne fogyassz belőle.




  • Lássuk, miért érdemes nap mint nap enni rozmaringot!

    1. Sok rosthoz juthatsz hozzá

    1 evőkanál szárított rozmaring 1,4 g rostot tartalmaz. Ez az ajánlott napi rostfogyasztás 6%-a. Érdekes módon ebben az esetben jobban járunk a szárított rozmaringgal, mert frissen kevesebb rost található benne. A rost nagyon fontos a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint megelőzéséhez.

    2. Pótolhatod a vasat

    1 evőkanál szárított rozmaringban 0,97 mg vas van, ami nőknél az ajánlott napi mennyiség 5%-a, férfiaknál pedig 12%-a. A friss rozmaringban ennél jóval kevesebb vas található, csupán 0,11 mg. A vasnak fontos szerepe van a vörösvérsejtek képződésében és az energiaszint fenntartásában is. Vas hiányában nem csak vérszegénység léphet fel, de akár figyelemhiányos hiperaktivitás is kialakulhat.

    3. Hozzájuthatsz egy jó adag kalciumhoz

    19-50 év között a felnőtt nőknek és férfiaknak napi 1000 mg kalciumra van szükségük. 1 evőkanál szárított rozmaring ennek a 4%-át biztosítja. A kalcium létfontosságú a csontok növekedéséhez, fejlődéséhez és egészséges állapotának megőrzéséhez. Ugyanakkor az izomösszehúzódást és a véralvadást is szabályozza. A megfelelő mennyiségű kalcium segít elkerülni a csontritkulást, a magas vérnyomást és a vesekövek kialakulását.

    4. Természetes formában fogyaszthatsz folsavat

    10 mikrogramm folsav található 1 evőkanál szárított rozmaringban, míg a friss rozmaring ugyanilyen mennyiségben csak 2 mikrogrammot tartalmaz. Ha szárított rozmaringot eszel mindennap, az ajánlott napi folsav mennyiség 3%-át fedezheted belőle. A folsav, más néven B9-vitamin támogatja az idegrendszert, segíti a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjét, hozzájárul a vörösvérsejtek és a DNS termelődéséhez is.
    A magas folsav tartalmú étrend csökkenti a szívbetegség, a rák és a depresszió kockázatát, várandósoknál pedig a születési rendelellenességek esélyét. Viszont terhesség alatt a rozmaring csak mértékkel fogyasztható.

    5. Méregtelenítheted a szervezetet

    Mivel a rozmaringnak vizelethajtó hatása van, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlő méreganyagoktól. Csökkenti a májcirrózis kialakulásának veszélyét és segíti a máj gyógyulását, ami az egyik leglassabban gyógyuló szervünk.

    6. Erősítheted az immunrendszered

    A rozmaring aktív összetevői antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. Ezáltal sok betegség ellen védenek, de olyan kórokozókkal szemben is, melyek támadják az immunrendszert vagy károsítják a sejteket. Az antioxidánsok egy második védelmi vonalat alkotnak a szervezet saját immunrendszere mögött, a rozmaring pedig ezekből bőségesen tartalmaz.

    7. Fertőzéseket előzhetsz meg vele

    A rozmaring immunerősítő összetevői hatékonyan tartják távol a baktériumok okozta fertőzéseket, főleg a gyomorban. A H.pylori egy nagyon veszélyes és gyakori kórokozó, mely a gyomorfekély kialakulásáért is felelős. A rozmaringról bebizonyosodott, hogy fogyasztása képes megelőzni ennek terjedését.

    8. Jobb lesz tőle a hangulatod és a közérzeted

    Nem csak a rozmaring illóolaját használhatod, hogy jobb legyen a kedélyállapotod, de ugyanezt a hatást érheted el akkor is, ha eszel belőle. Kitűnő stresszcsökkentő és közérzetet javító gyógynövény.

    9. Megnyugtathatod vele a háborgó gyomrodat

    A rozmaringot hagyományosan alkalmazták gyomorbántalmak természetes kezelésére. Segít székrekedés, puffadás, hasmenés esetén. Elősegíti a rendszeres bélmozgást, hat a gyulladások ellen, támogatja a teljes bélrendszer egészségét.

    10. Javul a memóriád

    A rozmaring rendszeres fogyasztása hihetetlenül hat a memóriára. Állítólag nem csak a memóriát és a koncentrációt javítja, de még az intelligenciát is képes növelni. Számos vizsgálatot végeztek ezzel kapcsolatban, melyek eredményei mind azt mutatták, hogy a rozmaring fiatalon tudja tartani a szellemi képességeket, ezért hatékony időskori demencia és Alzheimer-kór ellen is.

    11. Csökkentheted vele a fájdalmat

    A rozmaring természetes fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Alkalmazhatod helyileg is, de ha fogyasztod, akkor olyan helyeneken is kifejti hatását, amelyeket külsőleg nem tudnál elérni. Alkalmazása nagyon népszerű módszer migrén kezelésére. Erre a célra évszázadok óta használják.

    12. Csökkentheted vele a gyulladásokat

    A rozmaring gyulladáscsökkentő tulajdonsága két antioxidáns összetevőnek köszönhető. Főként köszvény, ízületi gyulladás esetén javasolt, de a keringési rendszerben kialakuló gyulladások ellen is hatékony.

    Szólj hozzá