Ha a hozzávalókat variálod, egészen más ételeket fogsz kapni, az unalom kizárt! Kiindulásként most mutatunk néhány receptet, amivel a kezdők is könnyen boldogulnak!
1. Aszalt szilvával töltött csirkemell
Csirkemell és aszalt szilva – a két fő hozzávalója ennek az egyszerű, gyümölcsös tölteléke miatt mégis különleges ételnek. Ha azt hitted, a csirkemellre már rá sem tudsz nézni, készítsd el ezt a verziót és újra szerelembe fogsz esni vele! Ha szeretnéd az élvezeteket még tovább fokozni, a húst süsd ki bacon szeletekbe göngyölve.
Hozzávalók:
- 2 nagy csirkemell filé
- 20 dkg aszalt szilva (mag nélkül)
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A csirkemell filéből kb. fél centi vastag szeleteket vágunk. Sózzuk, borsozzuk. Tetejére annyi aszalt szilvát tegyünk, hogy fel tudjuk göngyölni a húst. Ha felgyöngyöltük, fogpiszkálóval rögzítsük a végét a biztonság kedvéért. Sütőtálba öntsünk kevés olajat, tegyük bele a hústekercseket, majd fóliával fedjük le. 160 fokon 20 percig süssük, majd vegyük le a fóliát, hogy a tekercsek meg tudjanak pirulni.
2. Kapros túróval töltött csirkemell
Csirkemell helyett sertéshúsból is elkészítheted. Ha lehet, friss kaprot használj hozzá, mivel ennek jóval erőteljesebb az íze, mint a fagyasztotté. Köretnek készíthetsz hozzá rizst, akár gombával kiegészítve is.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell filé (vagy ugyanennyi sertéshús szelet)
A töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 1 csokor friss kapor
- 1 tojás
- só
A panírhoz:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés:
A hússzeletek kb. fél centi vastagok legyenek. Ha ennél vastagabbak, klopfoljuk ki őket. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a kaprot, a tojást és a sót. A töltelékkel kenjük meg a húst, majd tekerjük fel szorosan. A tekercseket liszt-tojás-zsemlemorzsa sorrendjében panírozzuk be, majd forró olajban süssük ki 10 perc alatt. Ha elkészültek a tekercsek, ferdén vágjuk őket szeletekre, így mutatós kis húsérméket kapunk.
3. Csirkecomb gombával töltve
A csirkecombokat egyben sütni több időt vesz igénybe, de ha vasárnapi vagy ünnepi ebédre készülsz, tökéletes lesz ez a fogás! A gombás, kakukkfűvel fűszerezett töltelékből, ha marad, a végén külön kisütheted és a hús mellé kínálhatod!
Hozzávalók:
- 8 db csirke felsőcomb
- kakukkfű
A töltelékhez:
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 főtt tojás
- 1 zsemle
- 1 nyers tojás
- tej
- 1 evőkanál olaj
- só, bors
A sütéshez:
- olaj
- víz
Elkészítés:
A csirkecombokat sózzuk, és a csontos részeket bedörzsöljük kakukkfűvel. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. Enyhén sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük, majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni. A főtt tojás apróra kockázzuk. A zsemlét beáztatjuk tejbe, majd kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojást és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az 1 evőkanál olajat és az 1 db nyers tojást. Amennyiben túl lágynak találjuk így a tölteléket, zsemlemorzsával javíthatjuk az állagát.
A tölteléket tegyük a hűtőbe fél órára. Mikor kivettük, a csirkecombok bőre alá töltsünk belőle. Olajozzuk ki a tepsit, fektessük bele a combokat, tegyünk alá vizet és takarjuk le alufóliával. 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, a húst meglocsoljuk a levével, majd visszatesszük a sütőbe és megpirítjuk a bőrét.
4. Rántott csirkemell tojáskrémmel töltve
A lágy töltelék igazán kiadóssá teszi a csirkemellet. Ehhez a töltött húshoz sincs szükség sok hozzávalóra, kifejezetten olcsó, mégis különlegesebb, mintha a szokott módon sütnéd ki a csirkemellet. Az elkészítésére kb. másfél órát számolj!
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell filé
A töltelékhez:
- 3 db főtt tojás
- 1 db nyers tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- , bors
A panírhoz:
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés:
A csirkemelleket megmossuk, 8 szeletre vágjuk, kissé kiklopfoljuk és megsózzuk. A töltelékhez a főtt tojásokat hagyjuk kihűlni. Ezután apróra vágjuk őket, hozzáadjuk a nyers tojást, a petrezselymet és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Kb. egyforma méretű hússzeleteket tegyünk egymás mellé, majd 4 szelet húsra teszünk a töltelékből annyit, hogy a hús szélén maradjon hely. Ráfektetjük a párját, és a húsokat szorosan összefogva bepanírozzuk liszt-tojás-zsemlemorzsa sorrendben. Forró olajban, lassú tűzön kisütjük.
5. Krémsajttal, szalonnával töltött göngyölt karaj
Bonyolultnak tűnhet, de valójában kezdők is gond nélkül elkészíthetik! Jellegzetes húsban-hús recept ez, hiszen a karajba a sajt mellé szalonna is kerül, kiadósságát pedig még tovább fokozzuk azzal, hogy a hústekercseket végül ki is rántjuk. Amennyiben szereted a pikánsabb, csípősebb húsokat, fűszerezheted chilivel, illetve tehetsz a töltelékbe hegyes erős paprikát is!
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet, csont nélküli karaj
A töltelékhez:
- 2×100 g krémsajt
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- grillfűszer
- só
A panírhoz:
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, megszórjuk a fűszerekkel. A szalonnát apróra vágjuk. A húsokat bekenjük krémsajttal, majd rászórjuk a szalonnát, végül felgöngyöljük. Ezután panírozzuk (liszt-tojás-zsemlemorzsa), majd közepes lángon, bő olajban kisütjük.
6. Tojással és kolbásszal töltött fasírt
A fasírtot nem csak lehet, de nagyon is érdemes betölteni! A következő recepttel fasírttekercset készíthetsz, amibe tojásos-kolbászos töltelék kerül. Ha marad belőle, szendvicsbetétnek is kiváló, de készítheted kifejezetten hidegtálra is!
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéscomb
A fasírthoz:
- 2 tojás
- 1 teáskanál fokhagymakrém
- 10 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
A töltelékhez:
- 5 főtt tojás
- füstölt kolbász (kb. 15 cm-es darab)
A sütéshez:
- olaj
- 1 tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük, a tepsit kikenjük kevés olajjal. A töltelékhez a főtt tojásokat és a kolbászt apróra vágjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a 2 nyers tojást, a fokhagymakrémet, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd a masszát két részre osztjuk. Az egyik felét sütőpapíron oszlassuk el a tepsi méreteinek megfelelően, és kb. ujjnyi vastagságúra lapítsuk le. A főtt tojás és a kolbász felét szórjuk rá és kissé nyomkodjuk bele, a szélein hagyva kb. 3-3 cm üres részt.
A sütőpapír segítségével tekercseljük fel, a két végét pedig az ujjunkkal nyomkodjuk be. Tegyük a tekercset a kikent tepsibe, majd kenjük le a felvert tojással, hogy ropogósra süljön. 200 fokon, alufóliával lefedve süssük 60 percig, majd fólia nélkül még 20 percig. Érdemes közben a szaftjával meglocsolgatni, hogy ne száradjon ki. A fasírt massza másik felét ugyanígy készítsük el.
7. Csirkemell spenóttal töltve
Újabb változat a csirkemellre, de mivel a tölteléken van a fő hangsúly, természetesen másféle húsból is elkészítheted. A spenót feta sajttal kiegészülve azonban remekül illik a csirkéhez, főleg, hogy ha az egészet még egy kis baconnel is feldobod!
Hozzávalók:
- 2 csirkemell filé
- 4 szelet bacon
- olaj
A töltelékhez:
- 20 dkg spenót
- 5 dkg feta sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemelleket klopfoljuk vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a spenótot mossuk meg, majd az apróra vágott fokhagymával kevés olajon pároljuk meg. A spenótot kenjük rá a hússzeletekre, morzsoljunk rá feta sajtot és szórjuk meg egy kevés őrölt szerecsendióval. Göngyöljük fel őket, végül csavarjunk köréjük 1-1 szele bacont. Olajjal kikent sütőtálban 200 fokon kb 30 percig süssük.
8. Karaj olajbogyóval és sajttal töltve
A sertéskaraj elkészítésébe némi mediterrán ízvilágot csempészhetsz az olajbogyóval. Sajtot ízlés szerint választhatsz hozzá, a trappista sajttól a fetán keresztül a krémsajtokig bármi szóba jöhet!
Hozzávalók:
- 8 szelet karaj
- 10 dkg reszelt sajt
- 1-2 csomag lapkasajt
- magozott olajbogyó
- 1 dl fehérbor
- só, bors
- majoránna
- őrölt szerecsendió
- kakukkfű
- olaj
Elkészítés:
A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. Minden hússzeletre fektessünk 1-2 szelet lapkasajtot és néhány olajbogyót (ezeket félbe is vághatod), majd szorosan göngyöljük fel őket. A tepsibe öntsünk egy kevés olajat és fektessük bele a hústekercseket. A maradék olajbogyót szórjuk a húsok köré a tepsibe. Öntsük a húsok köré a fehérbort, majd fedjük le alufóliával és 180 fokon 40-45 percig süssük. Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk a húsokra a reszelt sajtot, majd süssük addig, míg a sajt szépen rá nem pirul a tekercsekre.
9. Csirkemell zöldséggel töltve
Nem csak finom, de egyszerű és gyorsan elkészíthető ez a fogás. Zöldségek terén szabad kezet kapsz, de csak annyit használj, amennyit kényelmesen bele is tudsz tölteni a húsba!
Hozzávalók:
- 2 csirkemell filé
- 1 fej lilahagyma
- 1 cukkini
- 1 kaliforniai paprika
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, majd szárazra törölgetjük. A tetejüket beirdaljuk. A zöldségeket aprítsuk fel akkora darabokra, hogy bele tudjuk őket tölteni a vágásokba. Locsoljuk meg olajjal, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a reszelt sajtot is. Ha marad még a zöldségekből, azokat is kisüthetjük a tepsiben a húsok mellett. Előmelegített sütőben 210 fokon 25-30 perc alatt elkészül.
10. Csirkemell csirkemájjal töltve
Húsimádóknak dupla élvezetet garantál ez a fogás, amit melegen és hidegen is tálalhatunk. Ha hidegtálat készítesz, ez egy kötelező étel hozzá!
Hozzávalók:
- 4 db csirke felsőcomb
- 2 db nagyobb csirkemáj
- bacon szalonna
- szárnyashoz való fűszerkeverék
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A csirkecombról leszedjük a bőrt, majd óvatosan, hogy a hús ne essen szét, kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, kívül-belül átdörzsöljük a fűszerkeverékkel. A csirkemájat megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd betesszük a csont helyére. A combokat begöngyöljük bacon szeletekbe. Kiolajozott tepsibe fektetjük a tekercseket, majd közepes hőfokon 30-40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit lehűlni, hogy könnyebben szeletelhessük.