Hogy melyik országban melyik desszert az, ami hiányozhat a karácsonyi menüsorból, azt most megtudhatod!
1. Németország: Christstollen
A stollen nevű péksütemény karácsonyi változata. Ott a helye a karácsonyi asztalon, bár már jóval az ünnepek előtt elkészítik, hiszen tartós édesség. Hasonlít a magyar püspökkenyérre, mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és marcipánt is használnak hozzá. Vastagon megforgatják porcukorban, hogy az egész hófehér legyen.
2. Belgium: Cougnou
Már az adventi időszakban megjelenik az üzletekben a belgák hagyományos ünnepi édessége, a cougnou. A bepólyázott Jézust formázó kalács leginkább a briósra hasonlít, ezt fogyasztják a Belgiummal határos észak-francia vidékeken is.
3. Mexikó: Tres leches (Háromtejes torta)
A mexikóban hagyományosnak számító desszert napjainkra már egész Dél-Amerikát meghódította. Piskóta tésztából készül, amit három különböző tejbe áztatnak – sűrített, cukrozott és sima tejbe – majd a sütemény tetejére tejszínhabot vagy habcsókot tesznek. A végeredmény egy nagyon édes és gazdag sütemény lesz, ami nyomokban sem emlékeztet a sima piskótára.
4. Skócia: Dundee-torta
Hagyományos ünnepi torta, amihez mazsolát és egyéb aszalt gyümölcsöket használnak, elsősorban áfonyaféléket. Bár tésztája nagyon tömörnek látszik, valójában egy könnyű desszert, amit némi skót whisky-vel szoktak megbolondítani. A klasszikus díszítése a mandula, amit a torta tetején szabályos, koncentrikus körökben rendeznek el.
5. Spanyolország: Turrón
Karácsony környékén ellátogatni Spanyolországba már csak emiatt az édesség miatt is érdemes. A turrón, mintha a mandula és marcipán imádóknak lett volna kitalálva, hiszen az egész tejben főzött marcipánból készül, benne mandula darabokkal. A fahéjas, vaníliás ízeket is tartalmazó desszert készítésekor az egész lakás cukormázas illatban úszik, kellően ráhangolva mindenkit az ünnepekre.
6. Franciaország: Buche de Noel
A karácsonyi fartörzs torta a franciák számára a karácsony szimbóluma a desszertek között. A 19. században alkotta meg egy párizsi cukrász, tisztelegve a karácsonyi fatörzs elégetésének sokszáz éves hagyománya előtt. A piskóta alapú süteményt nálunk is készítik, de Franciaországban hagyományosan aszalt gyümölcsöt (narancs, áfonya, meggy) is tesznek a kakaós vajkrémbe.
7. Norvégia: Kransekake
A norvégok ünnepi tortája, de Dániában is előszeretettel készítik karácsonyra az egymásra pakolt, szabályos körökből álló desszertet, amit olyan magasra halmoznak, mint a több emeletes esküvői tortákat. Neve koszorú tortát jelent, tésztája mandulával készül, kívül pedig gazdagon díszítik cukros tojásfehérjéből készült mázzal.
8. Finnország: Joulutorttu
A finnek tradicionális karácsonyi süteménye a csillag formájúra hajtogatott édesség. Tésztájához ricottát adnak, ettől különleges puha és finom lesz. Töltelékében pedig csupán szilva és cukor van, melyből összefőzve ragacsos, darabos lekvárra emlékeztető massza készül.
9. Görögország: Christopsomo
A Krisztuskenyér egy kelt tésztából készült finomság, melynek összetevői között a narancs és a füge mellett egy különleges hozzávaló, a bor is megtalálható. Az utolsó falatot nem szabad megenni, bármennyire is finom, mert azt a Kisjézusnak szánják.
10. Portugália: Bolo del mel
Madeira szigetén járva karácsonykor a családok asztalán biztosan ott találjuk ezt a süteményt, amit a sziget legősibb desszertjeként tartanak nagy becsben. Mézeskalácsnak is nevezik, de valójában fekete melaszt használnak hozzá, ez adja a tészta sötét színét. Kerül bele mogyoró, dió, mandula, aszalt gyümölcs, fahéj és csillagánizs is.