Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 ország, 10 karácsonyi süteménye

Dátum: 2019-12-05 / Írta: Budai István / Látták: 462 /

A karácsonyt a világon mindenütt összekapcsolják a finomságokkal – és nemcsak főfogások tekintetében. Ilyenkor a különböző nemzetek asztalán rendre ott sorakoznak az édességek, melyeket saját hagyományaik szerint évszázadok óta készítenek az ünnepekre.




  • Hogy melyik országban melyik desszert az, ami hiányozhat a karácsonyi menüsorból, azt most megtudhatod!

    1. Németország: Christstollen

    A stollen nevű péksütemény karácsonyi változata. Ott a helye a karácsonyi asztalon, bár már jóval az ünnepek előtt elkészítik, hiszen tartós édesség. Hasonlít a magyar püspökkenyérre, mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és marcipánt is használnak hozzá. Vastagon megforgatják porcukorban, hogy az egész hófehér legyen.

    2. Belgium: Cougnou

    Már az adventi időszakban megjelenik az üzletekben a belgák hagyományos ünnepi édessége, a cougnou. A bepólyázott Jézust formázó kalács leginkább a briósra hasonlít, ezt fogyasztják a Belgiummal határos észak-francia vidékeken is.

    3. Mexikó: Tres leches (Háromtejes torta)

    A mexikóban hagyományosnak számító desszert napjainkra már egész Dél-Amerikát meghódította. Piskóta tésztából készül, amit három különböző tejbe áztatnak – sűrített, cukrozott és sima tejbe – majd a sütemény tetejére tejszínhabot vagy habcsókot tesznek. A végeredmény egy nagyon édes és gazdag sütemény lesz, ami nyomokban sem emlékeztet a sima piskótára.

    4. Skócia: Dundee-torta

    Hagyományos ünnepi torta, amihez mazsolát és egyéb aszalt gyümölcsöket használnak, elsősorban áfonyaféléket. Bár tésztája nagyon tömörnek látszik, valójában egy könnyű desszert, amit némi skót whisky-vel szoktak megbolondítani. A klasszikus díszítése a mandula, amit a torta tetején szabályos, koncentrikus körökben rendeznek el.

    5. Spanyolország: Turrón

    Karácsony környékén ellátogatni Spanyolországba már csak emiatt az édesség miatt is érdemes. A turrón, mintha a mandula és marcipán imádóknak lett volna kitalálva, hiszen az egész tejben főzött marcipánból készül, benne mandula darabokkal. A fahéjas, vaníliás ízeket is tartalmazó desszert készítésekor az egész lakás cukormázas illatban úszik, kellően ráhangolva mindenkit az ünnepekre.

    6. Franciaország: Buche de Noel

    A karácsonyi fartörzs torta a franciák számára a karácsony szimbóluma a desszertek között. A 19. században alkotta meg egy párizsi cukrász, tisztelegve a karácsonyi fatörzs elégetésének sokszáz éves hagyománya előtt. A piskóta alapú süteményt nálunk is készítik, de Franciaországban hagyományosan aszalt gyümölcsöt (narancs, áfonya, meggy) is tesznek a kakaós vajkrémbe.

    7. Norvégia: Kransekake

    A norvégok ünnepi tortája, de Dániában is előszeretettel készítik karácsonyra az egymásra pakolt, szabályos körökből álló desszertet, amit olyan magasra halmoznak, mint a több emeletes esküvői tortákat. Neve koszorú tortát jelent, tésztája mandulával készül, kívül pedig gazdagon díszítik cukros tojásfehérjéből készült mázzal.

    8. Finnország: Joulutorttu

    A finnek tradicionális karácsonyi süteménye a csillag formájúra hajtogatott édesség. Tésztájához ricottát adnak, ettől különleges puha és finom lesz. Töltelékében pedig csupán szilva és cukor van, melyből összefőzve ragacsos, darabos lekvárra emlékeztető massza készül.

    9. Görögország: Christopsomo

    A Krisztuskenyér egy kelt tésztából készült finomság, melynek összetevői között a narancs és a füge mellett egy különleges hozzávaló, a bor is megtalálható. Az utolsó falatot nem szabad megenni, bármennyire is finom, mert azt a Kisjézusnak szánják.

    10. Portugália: Bolo del mel

    Madeira szigetén járva karácsonykor a családok asztalán biztosan ott találjuk ezt a süteményt, amit a sziget legősibb desszertjeként tartanak nagy becsben. Mézeskalácsnak is nevezik, de valójában fekete melaszt használnak hozzá, ez adja a tészta sötét színét. Kerül bele mogyoró, dió, mandula, aszalt gyümölcs, fahéj és csillagánizs is.

    Szólj hozzá