1. Az eper valójában nem is igazi bogyós gyümölcs
Meglepő, de igaz: az eper nem bogyós gyümölcs, legalábbis botanikai szempontból. A valódi bogyóknak a magja belül van, az eperé viszont kívül. Amit pedig gyümölcshúsként falatozunk, az nem más, mint a virág megduzzadt alsó része.
2. Egyetlen eper körülbelül 200 magot visel
Ha jobban megnézed, az eper tele van apró sárgás pöttyökkel – ezek mind külön kis magocskák. Egy-egy szem akár 200-at is rejthet a felszínén.
3. Ez az egyetlen gyümölcs, aminek kívül vannak a magjai
Igen, tényleg. Egyik másik gyümölcs sem „pakolja ki” ennyire látványosan a magjait. Az eper ezzel is kitűnik a gyümölcsök közül.
4. A ma ismert eper egy francia találmány
A természetben előforduló eperfajták jóval kisebbek voltak. A nagy, lédús eper, amit ma eszünk, a 18. században született, amikor egy francia kertész keresztezte a chilei és észak-amerikai vadfajtákat. Az eredmény: szerelem első harapásra.
5. Több C-vitamin van benne, mint a narancsban
Bármilyen hihetetlen, de 100 gramm eper több C-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi narancs. Ráadásul antioxidánsban és rostban is erős, szóval duplán megéri csipegetni.
6. Jót tesz a szívnek
Az eper rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a rossz koleszterint és szabályozhatja a vérnyomást. Ráadásul finomabb, mint bármelyik vitamintabletta.
7. Régen gyógynövényként használták
Nem csak a gyümölcsét becsülték: a középkorban a levelét és a gyökerét is orvosságként használták. Az eper akkoriban gyógyír volt emésztési problémákra, bőrpanaszokra, sőt, még torokfájásra is.
8. Nem csak piros színben létezik
Ha azt hitted, az eper mindig piros, gondold újra! Léteznek fehér húsú, sárgás vagy éppen ananászízű változatok is. A „pineberry” például fehér eper piros magokkal – igazi különlegesség.
9. Van, akinek allergiát okoz
Sajnálatos, de igaz: az eper egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Főként azoknál, akik a nyírfapollenre is érzékenyek – náluk viszketés, kiütés, vagy ajakduzzanat is jelentkezhet.
10. Van saját világnapja
Ha szereted az epret, május 20-án ünnepelj nyugodtan egy tál friss gyümölccsel – ez ugyanis az Eper Napja világszerte. Ilyenkor sok helyen tartanak fesztiválokat, versenyeket, és persze eperrel teli vásárokat.
Az eper tehát sokkal több, mint egy szezonális nasi. Egy izgalmas, különleges gyümölcs, tele meglepetéssel – és ha legközelebb a kezedbe veszel egy szemet, lehet, hogy már egy kicsit más szemmel fogsz ránézni.