1. Tűzrakóhely
Ha nincs kiépített tűzrakóhelyed a bográcsnak, egyszerűen készíthetsz magadnak egyet. Keress olyan helyet a kertben, ami távol esik a fáktól, bokroktól, minden olyan dologtól, ami hamar lángra kapna, akár már a tűz melegétől is. Vedd számításba azt is, hogy nem szerencsés, ha az órákon át szálló füst egyenesen a házba áramlik az ablakokon, ajtókon keresztül.
Áss egy kb. 20-30 cm mély gödröt, ezt kövekkel kerítsd körbe. Az aljára gallyak és papír kerüljenek, amik hamar lángra kapnak. Ha ez sikerült, akkor pakolhatod a tűzre a nagyobb hasábokat.
2. Tűz
A tüzet megraktad, lobognak a lángok. De mekkora tűz ideális a bogrács alá? Fontos, hogy a bogrács alját a tűz soha ne érje el, és a tűz szélesebb se legyen, mint a bogrács. Az ideális tulajdonképpen nem a lángokkal égő tűz, hanem a parázs, némi pislákoló tűzzel, ami fölött bőven megfő az étel.
3. Állvány
A legfontosabb a stabilitás. A bogrács állványát úgy állítsd be, hogy ne billegjen – ez veszélyes lehet, miközben kavargatod az ételt -, és egyik oldalra se lejtsen. Ha kell, ékeld ki a lábait.
4. Bogrács
Bográcsból többféle létezik, ne érezd magad tudatlannak, ha nem vagy tisztában vele, mi köztük a különbség. Az öntöttvas bográcsok nagyon starpabírók, jól vezetik a hőt. Az első használat előtt érdemes kiégetni, használat után pedig rögtön elmosni. A rozsdásodást zsírozással kerülheted el.
A réz bográcsok szintén jó szolgálatot tesznek, de ne feledd, hogy ebbe savas ételek – ecetes, paradicsomos ételek – nem kerülhetnek.
A zománcozott bográcsok a legpraktikusabbak, hiszen bármilyen ételt készíthetünk bennük és a karbantartásukkal sem kell foglalkozni, elég csupán elmosni őket. Amire viszont figyelni kell, hogy a zománc könnyen lepattog a bográcsról.
5. A főzés trükkjei
Ha eddig a bográcsozást azzal kezdted, hogy jó adag olajat löttyintettél a bogrács aljára, mostantól ezt felejtsd el. Olaj a bográcsba ne kerüljön, kizárólag zsír vagy szalonna! Ha ez felforrósodott, beleteheted a hagymát, amit érdemes egy kicsit megsózni, hogy ne kapjon le. Utána következik a szárazra törölt hús, amit folyamatosan kevergess, hogy előbb kérgesedjen. A pirospaprikával vigyázz, mert ha ráég a bogrács falára, keserű íze lesz az ételnek. Csak az utolsó 1 percben add hozzá, hogy ne éghessen oda.
6. Milyen ételeket készítsünk bográcsban?
Bármilyen étel elkészül bográcsban éppen úgy, ahogyan a benti tűzhelyen. Itt azonban, mivel csak egyetlen lánggal gazdálkodhatunk, fontos figyelembe venni, hogy az alapanyagoknak egyszerre kell elkészülniük. A leggyakrabban készített bográcsos ételek, ezért az egytálételek, mint a lecsó, a paprikás krumpli, a pörkölt vagy a gulyás.
7. Csak türelem!
Azzal már előre légy tisztában, hogy szabadtűzön az ételek jóval lassabban készülnek el, mint a konyhában. A bográcsozás éppen ezért nem csak a főzésről szól, lényege pontosan az, hogy több órán keresztül remek program a családnak vagy a baráti társaságnak. Hogy igazán élvezhesd, ne éhesen állj neki és gondoskodj arról is, hogy a vendégeidnek ne kopogjon a szeme, hiszen órák múlva fogod tudni csak tálalni a bográcsban főtt ételt.