A mireliteket, a nyárról eltett zöldségeket, gyümölcsöket természetes mozdulattal tesszük a fagyasztóba. Ezzel viszont nem használjuk ki a teljes kapacitását, hiszen a fagyasztó sokkal több mindenben lehet segítségünkre. Számos olyan ételt is eltarthatunk benne, melyekről nem is hitted volna, hogy le lehet fagyasztani. Hozd ki a legtöbbet a fagyasztóból és turbózd fel az élelmiszer tartalékaidat!
1. Avokádó
Bár a fagyasztóból kivett avokádót friss salátákhoz nem használhatod fel, de krémek készítéséhez, főzéshez és bébiétel készítéséhez is kifogástalan. Mosd meg héjával együtt, majd vágd félbe és hámozd meg, szedd ki a magját is. Légmentesen lezárható tasakban tedd a fagyasztóba.
2. Főtt rizs
Ha maradt főtt rizs, nem kell a kukába dobnod! Hidegen tedd egy légmentesen lezárható tasakba vagy egy fedeles műanyag edénybe. Mikor szeretnéd felhasználni, adj hozzá egy kevés vizet és olvaszd ki a mikróban.
3. Dió, mogyoró
Tedd őket héjastul lezárható nejlon tasakba és egyszerűen tedd be a fagyasztóba. Akár 8 hónapig sem lesz semmi bajuk, bármikor előveheted őket, ha pl. sütéshez szeretnéd felhasználni. A fagyasztás során semmit sem veszítenek az ízükből.
4. Paradicsomszósz
Ha elszámoltad magad és túl sok paradicsomszószt vettél, visszacsomagolni pedig már nem tudod, töltsd a maradékot jégkockatartóba, majd tedd a fagyasztóba. Mikor megdermedt, kiveheted a szószt a tartóból és a kis kockázat légmentesen lezárható nejlon tasakban tárolhatod tovább.
5. Főtt tészta
A tészta száraz és főtt állapotban is lefagyasztható. A főtt tésztát tett légmentesen lezárható zacskóba és préseld ki belőle a levegőt. Fontos, hogy egy lapos csomagot kapj, így egyszerűbb lesz a tárolás és a kiolvasztás is. A kiolvasztáshoz tedd a tasakot néhány percre forró vízbe.
6. Levesek
A leves maradékát sem kell kiöntened, hiszen egy légmentesen zárható tasakba öntve beteheted a fagyasztóba. Arra figyelj, hogy a mérete némileg megnőhet dermedés közben. Ha felhasználnád, a hűtőben hagyd kiolvadni, majd mikróban melegítsd fel.
7. Tojás
Egészben ugyan nem lehet fagyasztani, de feltörve és kissé felverve már igen. A legegyszerűbb, ha jégkockatartóba adagolva teszed a fagyasztóba. Ha megszállott cukrász vagy és tudod, hogy a tojássárgájára és fehérjére külön-külön lesz szükséged, válaszd szét és a jégkockatartó külön rekeszeiben fagyaszd le őket.
8. Kenyér
Talán az egyik leggyakoribb ételmaradék, hiszen ha nincs, akkor megőrülünk érte, ha pedig van, akkor alig eszünk belőle és fájó szívvel dobjuk ki, mikor megszárad. Ha tudod, hogy a kenyér úgysem fog elfogyni vagy szeretnél tartalékkal bekészülni, fagyaszd le! Tedd lezárható nejlon tasakba és már mehet is a fagyasztóba. Kiolvasztása egyszerű: vedd ki és tedd szobahőmérsékletre.
9. Nyers burgonya
Elkezdett kicsírázni? Vagy éppen ezt szeretnéd megelőzni? Akkor hámozd meg a burgonyákat és tedd 5 percre forrásban lévő vízbe. Hideg vízben hűtsd le, majd légmentesen zárható tasakban tedd a fagyasztóba.
10. Liszt
Talán azt kérdezed, egyáltalán mi szükség volna a liszt lefagyasztására? Erre a séfek pontosan tudják a választ, hiszen bevett módszerük, hogy a fagyasztóban tárolják a lisztet. Ettől állítólag omlósabb lesz a tészta, sok sütemény kifejezetten megkívánja, hogy az alapanyagok jéghidegek legyenek. Másik előnye, hogy nem fognak benne elszaporodni a bogarak, hosszabb ideig fel tudod használni. Saját csomagolásában – a legpraktikusabb kilós kiszerelésben – tedd lezárható nejlon tasakba és így fagyaszd.