Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról

Dátum: 2025-06-02 / Írta: Budai István / Látták: /

A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden ételhez, ráadásul még az egészségünkre is jó hatással van. De vajon mennyit tudunk erről az illatos kis gerezdről? A történelem, a tudomány és a népi hagyomány is számos izgalmas történetet rejt róla. Mutatunk tíz olyan érdekességet, amit valószínűleg még sosem hallottál a fokhagymáról – és amitől még jobban fogod szeretni.

  • 1. A fokhagyma több mint 5000 éve velünk van

    A történészek szerint már az ókori egyiptomiak is fogyasztották. A piramisokat építő munkások például fokhagymát kaptak az erőnlétük megőrzésére – valószínűleg nem véletlenül.

    2. Nem a gerezd, hanem a vegyület a varázslat kulcsa

    A fokhagyma akkor fejti ki az igazi hatását, amikor felvágjuk vagy összezúzzuk. Ilyenkor aktiválódik az allicin nevű vegyület, ami antibakteriális, vírusölő és gombaellenes hatásáról ismert.

    3. A fokhagyma nem csak ételekbe jó – természetes antibiotikumként is működhet

    Bár nem helyettesíti az orvost, a népi gyógyászat régóta használja meghűlés, torokfájás vagy akár bélfertőzések ellen is. Egy gerezd nyersen elrágva – nem a legromantikusabb megoldás, de hatásos.

    4. A vámpíros történetek sem véletlenül kapcsolódnak hozzá

    A fokhagymát évszázadokon át használták gonosz elűzésére. A középkorban nemcsak vámpírokat, hanem boszorkányokat és démonokat is „távol tartottak” vele – a házak bejáratánál lógatva vagy nyakba akasztva.

    5. A nyers fokhagyma nem mindenkinek való

    Akadnak, akik érzékenyek rá: gyomorpanaszokat, bőrkiütést vagy akár fejfájást is okozhat. A fokhagyma erős – kívül-belül.

    6. A fokhagyma „izzadhat” a bőrödön keresztül

    Ha rendszeresen sok fokhagymát fogyasztasz, előfordulhat, hogy a bőrödön is érezni fogják. Az illóolajai a véráramból kiválasztódva a verejtékkel távoznak – különösen nyáron.

    7. A fokhagyma csírája nem mérgező, de keserű lehet

    A zöldes belső hajtás nem veszélyes, de megkeserítheti az ételt. Ha szép, harmonikus ízt szeretnél, főzés előtt érdemes eltávolítani.

    8. Fokhagymát a lábujjra? Igen, és még hat is

    Viccesen hangzik, de ha fokhagymát dörzsölsz a talpadra, egy idő után megérezheted a szájpadláson az ízét. A benne lévő vegyületek ennyire gyorsan felszívódnak a bőrön keresztül.

    9. Létezik fekete fokhagyma is – és az édesség irányába mozdul

    A fekete fokhagyma fermentálással készül, nem új fajta. Édeskés, balzsamecetes ízvilágával különleges fogások része lehet, főleg a modern gasztronómiában.

    10. A fokhagymától még a méhek is menekülnek

    A fokhagyma erős illatanyagai olyan hatással lehetnek a rovarokra, hogy természetes permetszerként is használják egyes kertészek. A levéltetvek sem bírják – így a kertedbe is bevetheted.

    A fokhagyma tehát nemcsak egy egyszerű alapanyag – igazi legenda, amiben a tudomány, a hagyomány és a konyhaművészet is találkozik. Legközelebb, amikor megpucolod azt az első gerezdet, talán már kicsit más szemmel nézed majd.

    Szólj hozzá