A napi ajánlott D-vitamin mennyiség 15 mikrogramm a felnőttek számára. Ha rendszeresen ennél kevesebbet fogyasztasz belőle, a kalcium nem tud megfelelően beépülni a csontjaidba, megnő a gyulladások veszélye, legyengül az immunrendszered és hajhullást is tapasztalhatsz. Ezt elkerülheted, ha a következő 10 ételt az étrended részévé teszed!
1. Lazac
Az egyik első számú D-vitamin forrás az élelmiszerek között. 100 g lazac elfogyasztásával a napi ajánlott bevitel több mint 60%-át fedezheted. A lazac a D-vitaminnal együtt értékes fehérjéket, B-vitaminokat és omega-3 zsírsavakat is juttat a szervezetbe. A lazac mellett más zsíros, tengeri halak is jó D-vitamin források, mint a makréla vagy a tonhal.
2. Máj
A világon az egyik legtáplálóbb élelmiszer ez a belsőség. Ha sok D-vitaminhoz szeretnél hozzájutni, elsősorban marha- és borjúmájat fogyassz. A halmáj is jó választás, elsősorban étrendkiegészítő formájában fogyasztják sokan a tőkehalmájat, illetve a belőle készült olajat. Ezt akkor is probléma nélkül szedheted, ha nem fogyasztasz halakat, hiszen a kis kapszulának egyáltalán nincs hal íze.
3. Gombák
Vegánok és vegetáriánusok számára az egyik legbiztosabb D-vitamin forrás a gomba. Bár fajtánként eltérő lehet, hogy melyik gomba milyen mennyiségben tartalmazza ezt a tápanyagot, a D-vitaminban leggazdagabb gombák azok, melyek vadon teremnek és amiket frissen fogyasztunk. Ennek oka, hogy a termesztett gombák kevesebb napfényt kapnak, míg a szabadban fejlődőkben több tud felhalmozódni.
4. Tojás
Az egyik legjobb fehérjeforrás, ezenkívül viszont D-vitaminból is sokat tartalmaz. Szintén megoldást jelenthet a vegetáriánusok számára, főleg a sárgája, ami a legtöbb zsírt és vitamint rejti magában. Ebben az esetben is érdemes szabadtartásból származó tojást választani, hiszen ennek jóval magasabb lesz a D-vitamin tartalma.
5. Zsíros tej
Azonkívül, hogy sok benne a kalcium, a tej D-vitaminban is gazdag. A tehéntejet sokszor plusz vitaminnal gazdagítják, de ugyanez igaz az alternatív növényi tejekre is, ha csak azokat fogyasztod laktózérzékenység miatt. A szója- és mandulatejben nagyjából hasonló mennyiségben található D-vitamin.
6. Narancslé
Természetesen a frissen facsart és nem a bolti, dobozos változatról van szó. A narancslében számos értékes tápanyag mellett a D-vitamin is nagyobb mennyiségben van jelen. Szintén a vegánok és a vegetáriánusok számára is ideális vitaminpótló ital!
7. Vitaminos gabonapelyhek
Egyszerű és gyors reggeli, emellett egészséges is lehet, ha vitaminnal dúsított változatot választasz belőle. Ezekből nem hiányzik a D-vitamin sem, főleg akkor, ha tejjel, joghurttal vagy növényi tejekkel fogyasztod, melyek természetes forrásai a napfény vitaminjának.
8. Zabpehely
Szintén egy egészséges reggeli, ami nemcsak rostokban gazdag, de számos tápanyagban, köztük D-vitaminban is. Mivel ezt is tejjel vagy joghurttal fogyasztjuk, mindennap segíthet a D-vitamin megfelelő pótlásában.
9. Margarin
Akárcsak a gabonapelyhek és a növényi tejek esetében, a margarinokra is jellemző, hogy extra vitaminokat adnak hozzájuk. Ha megnézed a csomagolást, szinte biztos, hogy látod rajta feltüntetve a D-vitamint. A margarint mértékkel fogyaszd, de ha mindennap eszel belőle egy keveset, máris tettél a D-vitamin hiány ellen.
10. Szardínia
Leginkább konzerv formában juthatunk hozzá, de ez mit sem változtat a tényen, hogy a szardíniában sok D-vitamin van. Akár a napi ajánlott bevitel 40%-át is fedezhetjük belőle.