Kovászolt karfiol más zöldségekkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 kg uborka
- 5 db sárgarépa
- 2 fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 db chilipaprika
- 2 kanál só
- 3 db burgonya
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Pár percre forró vízbe mártjuk (blansírozzuk). Az uborkának végeit levágjuk, ellenőrizzük, nem keserű-e. A megszokott módon, mindkét végét bevágjuk.
A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát és a krumplikat is felszeljük. 5 literes üvegbe rétegezzük a hozzávalókat. Aljára szeletelt krumplit, rá uborkát, arra fokhagymát, kaprot, hagymaszeleteket félbevágott csilipaprikát, majd ismét krumpliszeleteket rakunk.
A blansírozott sárgarépát és a karfiolt is belerakjuk az üvegbe, majd a tetejére is krumpliszeleteket téve, 2 ek sót hozzáadva, felöntjük azzal a még meleg, de már nem forró vízzel, amiben előfőztük a zöldségeket.
Az üveg tetejét leszorítjuk, mert a kovászolás során, a zöldségek igyekeznek az üveg tetejére. Nagyon alkalmas erre a nyár elején szárított, méretre vágott kaporszár, amiből az üvegbe is tehetünk, ha nincs friss kapor.
Napra téve, 3 – 4 nap alatt, a krumpli keményítő tartalma a tejsavas erjedést véghezviszi és igen finom csemegét kapunk. Többször kipróbáltam, különféle összeállításban.
A krumplival kovászolt zöldségfélék leve nem lesz zavaros, visszaöntve, hűtőben sokáig tárolhatók a kovászolt finomságok, vagy a lé lehűtve, üdítőként is fogyasztható. A csípősséget, mindenki saját ízlése szerint állítsa be!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »