Sárgabaracklekvár gyorsan recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 1/2 kg eritritol vagy egyéb cukormentes édesítő
- 25 g pektin vagy zselésítőszer (dzsemfix)
- ízlés szerint citromsav
Elkészítése:
A befőttes üvegeket sterilizáljuk. Be lehet tenni a sütőbe és 100 fokon pár percig melegíteni vagy forrásban lévő vízzel kiforrázni az üveget.
A barackokat forrásban lévő vízbe dobjuk kb 1 percre, majd szűrőbe szedjük. Megtisztítjuk a héjától, a magtól és ha van, a barna foltoktól.
Egy lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük, majd megszórjuk a zselésítővel. Gyors lángon állandó kevergetéssel felforraljuk, majd hozzáadjuk az édesítőt. Ha ismét felforrt a cukorral, akkor kb 1-2 percig főzzük.
A felforrt lekvárt a steril üvegekbe kanalazzuk, rögtön zárjuk és száraz dunsztba tesszük minimum 8 órára.
Tipp:
A zselésítőt mindig a nyers gyümölcsre öntjük és a cukor nélkül összeforraljuk.
A fél kg édesítőtől hagyományos édes lekvár lesz, nekem egy kicsit talán édesebb is a kelleténél, ez ízlés dolga. A savasságot ilyenkor egy kávéskanálnyi citromsavval lehet fokozni, ami a színét is megőrzi. Nem kell bele semmilyen tartósító, anélkül is eltartható.
A száraz dunszt nálam azt jelenti, hogy a kanapé sarkába leterítek egy takarót, arra újságpapírt teszek, ide teszem a még tűzforró üvegeket. A tetejükre ismét újságpapír, takaró és vastagon beterítem párnákkal. Ha türelmes vagyok, egészen kihűlésig ott szoktam hagyni, ha nem, akkor is legalább 6-8 órára ott hagyom. Még sose romlott meg semmim.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »