Sárgabaracklekvár gyorsan recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 1/2 kg eritritol vagy egyéb cukormentes édesítő
- 25 g pektin vagy zselésítőszer (dzsemfix)
- ízlés szerint citromsav
Elkészítése:
A befőttes üvegeket sterilizáljuk. Be lehet tenni a sütőbe és 100 fokon pár percig melegíteni vagy forrásban lévő vízzel kiforrázni az üveget.
A barackokat forrásban lévő vízbe dobjuk kb 1 percre, majd szűrőbe szedjük. Megtisztítjuk a héjától, a magtól és ha van, a barna foltoktól.
Egy lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük, majd megszórjuk a zselésítővel. Gyors lángon állandó kevergetéssel felforraljuk, majd hozzáadjuk az édesítőt. Ha ismét felforrt a cukorral, akkor kb 1-2 percig főzzük.
A felforrt lekvárt a steril üvegekbe kanalazzuk, rögtön zárjuk és száraz dunsztba tesszük minimum 8 órára.
Tipp:
A zselésítőt mindig a nyers gyümölcsre öntjük és a cukor nélkül összeforraljuk.
A fél kg édesítőtől hagyományos édes lekvár lesz, nekem egy kicsit talán édesebb is a kelleténél, ez ízlés dolga. A savasságot ilyenkor egy kávéskanálnyi citromsavval lehet fokozni, ami a színét is megőrzi. Nem kell bele semmilyen tartósító, anélkül is eltartható.
A száraz dunszt nálam azt jelenti, hogy a kanapé sarkába leterítek egy takarót, arra újságpapírt teszek, ide teszem a még tűzforró üvegeket. A tetejükre ismét újságpapír, takaró és vastagon beterítem párnákkal. Ha türelmes vagyok, egészen kihűlésig ott szoktam hagyni, ha nem, akkor is legalább 6-8 órára ott hagyom. Még sose romlott meg semmim.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »