Sárgabaracklekvár gyorsan recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 1/2 kg eritritol vagy egyéb cukormentes édesítő
- 25 g pektin vagy zselésítőszer (dzsemfix)
- ízlés szerint citromsav
Elkészítése:
A befőttes üvegeket sterilizáljuk. Be lehet tenni a sütőbe és 100 fokon pár percig melegíteni vagy forrásban lévő vízzel kiforrázni az üveget.
A barackokat forrásban lévő vízbe dobjuk kb 1 percre, majd szűrőbe szedjük. Megtisztítjuk a héjától, a magtól és ha van, a barna foltoktól.
Egy lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük, majd megszórjuk a zselésítővel. Gyors lángon állandó kevergetéssel felforraljuk, majd hozzáadjuk az édesítőt. Ha ismét felforrt a cukorral, akkor kb 1-2 percig főzzük.
A felforrt lekvárt a steril üvegekbe kanalazzuk, rögtön zárjuk és száraz dunsztba tesszük minimum 8 órára.
Tipp:
A zselésítőt mindig a nyers gyümölcsre öntjük és a cukor nélkül összeforraljuk.
A fél kg édesítőtől hagyományos édes lekvár lesz, nekem egy kicsit talán édesebb is a kelleténél, ez ízlés dolga. A savasságot ilyenkor egy kávéskanálnyi citromsavval lehet fokozni, ami a színét is megőrzi. Nem kell bele semmilyen tartósító, anélkül is eltartható.
A száraz dunszt nálam azt jelenti, hogy a kanapé sarkába leterítek egy takarót, arra újságpapírt teszek, ide teszem a még tűzforró üvegeket. A tetejükre ismét újságpapír, takaró és vastagon beterítem párnákkal. Ha türelmes vagyok, egészen kihűlésig ott szoktam hagyni, ha nem, akkor is legalább 6-8 órára ott hagyom. Még sose romlott meg semmim.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »