Sárgabaracklekvár gyorsan

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • 1/2 kg eritritol vagy egyéb cukormentes édesítő
  • 25 g pektin vagy zselésítőszer (dzsemfix)
  • ízlés szerint citromsav

Elkészítése:

A befőttes üvegeket sterilizáljuk. Be lehet tenni a sütőbe és 100 fokon pár percig melegíteni vagy forrásban lévő vízzel kiforrázni az üveget.

A barackokat forrásban lévő vízbe dobjuk kb 1 percre, majd szűrőbe szedjük. Megtisztítjuk a héjától, a magtól és ha van, a barna foltoktól.

Egy lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük, majd megszórjuk a zselésítővel. Gyors lángon állandó kevergetéssel felforraljuk, majd hozzáadjuk az édesítőt. Ha ismét felforrt a cukorral, akkor kb 1-2 percig főzzük.

A felforrt lekvárt a steril üvegekbe kanalazzuk, rögtön zárjuk és száraz dunsztba tesszük minimum 8 órára.

Tipp:

A zselésítőt mindig a nyers gyümölcsre öntjük és a cukor nélkül összeforraljuk.
A fél kg édesítőtől hagyományos édes lekvár lesz, nekem egy kicsit talán édesebb is a kelleténél, ez ízlés dolga. A savasságot ilyenkor egy kávéskanálnyi citromsavval lehet fokozni, ami a színét is megőrzi. Nem kell bele semmilyen tartósító, anélkül is eltartható.
A száraz dunszt nálam azt jelenti, hogy a kanapé sarkába leterítek egy takarót, arra újságpapírt teszek, ide teszem a még tűzforró üvegeket. A tetejükre ismét újságpapír, takaró és vastagon beterítem párnákkal. Ha türelmes vagyok, egészen kihűlésig ott szoktam hagyni, ha nem, akkor is legalább 6-8 órára ott hagyom. Még sose romlott meg semmim.