Paprika, káposztával töltve recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- a mennyiségek attól függnek, hány darabot készítünk
- fehér paprika
- 1 piros (ami már bepirosodott vagy ha nincs, egy kápia vagy pritamin is jó lesz)
- szemes bors, paprikánként 2
- fehér káposzta
Vödrös savanyú alapleve:
- egy 20 l-es műanyag vödör, jól záródó tetővel
- 1 l 10%-os ecet
- 9 l hideg víz
- 22 dkg só
- 1 kg cukor
- 1 ek köménymag
- 1 ek szemes bors
- 1 ek koriander
- 1 ek mustármag
- 12 babérlevél
- 12 meggyfalevél
- 3-4 szál torma
- 1 ek nátrium-benzoát
- 1 lapos ek borkén
- kevés kaporszár
- zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, patisszon, hagyma, káposzta, zöld paradicsom, …stb
Elkészítése:
A savanyú lé: a vödörbe kikeverjük a savanyúság levét adó összetevőket a fűszerekkel együtt és jól elkeverjük fakanállal (mindig fa eszközöket használjunk!).
A paprikákat megtisztítjuk, csumájukat kivágjuk. A káposztát összevágjuk és a paprika közepébe töltjük. A piros színű paprikát vékonyra karikázzuk, a karikákból pedig akkora darabokat vágunk, amiből a paprika szája/mosolya készül. Ennek két végét, óvatosan a káposztába szúrjuk. A borsból pedig szemeket teszünk a káposztába, kicsit megnyomkodva, hogy ne jöjjön ki. Ezután óvatosan a lébe helyezzük, hogy a folyadék ne mossa ki a szemeket. Amennyiben ez megtörténne, később pótolhatjuk.
Egyéb tudnivalók:
Lezárjuk és naponta átkeverjük, hogy minden zöldséget jól érjen a lé. 8 nap az érési idő.
Az alaplé 1 évig használható folyamatosan, hűvös száraz helyen tartva.
Amikor már csak félig van a vödör vagy még addig sem, érdemes kiszedni belőle a zöldségeket, hogy tudjuk keverni a következő adagot! ;)
A paprika bármilyen más üveges savanyúság lével is eltehető.
Tipp:
Vettem egy zsákocska paprikát a zöldségesnél, mert szoktam csak úgy natúr szeletelve eltenni télire lecsónak, vagy pörköltekbe, levesekbe.
Maradt ki jó néhány, így a 8 napos dobálós vödrös savanyút szeretem volna velük gazdagítani.
Karácsonyra pont jó lesz az ünnepi asztalon, így nálunk a paprika is vidám lesz aznap és Ránk mosolyog :D
A mennyiségek attól függnek, hány darabot készítünk
Bár 30 perc alatt elkészül, az érési folyamat 8 nap a vödrös változatban.