Pálinkával bolondított fügebefőtt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- Egy nagy tál félérett füge/kb 3-4 kiló
A befőzőléhez:
- 2 csomag befőtt-tartósító
- 1 kiló cukor vagy annak megfelelő édesítőszer
- 4 csomag vanillincukor
- 1 dl citromlé
- 1 kk. szegfűszeg
- + víz
Lezárás előtt:
- 1 kortynyi házi pálinka/üveg
Elkészítése:
Ma Szőlőhegyen egy kis meglepetés ért. A nagy fügebokromnak lehullt az összes levele, viszont a kopasz ágai telis-tele voltak közepes méretű, félérett fügével. A nagyobbak közül szedtem egy szatyornyit és gondoltam, hogy ha már van még egy pár dunsztosüvegem fedővel, készítek egy kis fügebefőttet.
Befőtt-tartósítóval készítettem, két csomaghoz adtam 1 kg cukrot (kivételesen cukorral készült, nem mertem édesítővel, azért a cukornak nagy szerepe van a tartósításban, és először készítettem fügebefőttet), 4 csomag vanillincukrot, 1 dl citromlét, és egy kiskanálnyi szegfűszeget. Természetesen vizet is a tartósítóhoz illő mennyiséget. Erre nem írok mértéket, mert ahány, annyi féle.
Amikor a lé felforrt beletettem egy adag megmosott, megskalpolt fügét. Miután a fügével újra felforrt a víz 3 percig főztem, majd forrón az előkészített dunsztosüvegekbe mertem a fügéket és feltöltöttem a befőzőlével.
Amikor egy üveget telemertem, a lezárás előtti szempillantásban egy-egy korty igazi Doszpod féle házi körtepálinkával bolondítottam meg.
Aztán a lébe tettem egy újabb adag befőttet, és így tovább míg el nem fogyott. 8 üveggel lett belőle.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »