Pálinkával bolondított fügebefőtt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- Egy nagy tál félérett füge/kb 3-4 kiló
A befőzőléhez:
- 2 csomag befőtt-tartósító
- 1 kiló cukor vagy annak megfelelő édesítőszer
- 4 csomag vanillincukor
- 1 dl citromlé
- 1 kk. szegfűszeg
- + víz
Lezárás előtt:
- 1 kortynyi házi pálinka/üveg
Elkészítése:
Ma Szőlőhegyen egy kis meglepetés ért. A nagy fügebokromnak lehullt az összes levele, viszont a kopasz ágai telis-tele voltak közepes méretű, félérett fügével. A nagyobbak közül szedtem egy szatyornyit és gondoltam, hogy ha már van még egy pár dunsztosüvegem fedővel, készítek egy kis fügebefőttet.
Befőtt-tartósítóval készítettem, két csomaghoz adtam 1 kg cukrot (kivételesen cukorral készült, nem mertem édesítővel, azért a cukornak nagy szerepe van a tartósításban, és először készítettem fügebefőttet), 4 csomag vanillincukrot, 1 dl citromlét, és egy kiskanálnyi szegfűszeget. Természetesen vizet is a tartósítóhoz illő mennyiséget. Erre nem írok mértéket, mert ahány, annyi féle.
Amikor a lé felforrt beletettem egy adag megmosott, megskalpolt fügét. Miután a fügével újra felforrt a víz 3 percig főztem, majd forrón az előkészített dunsztosüvegekbe mertem a fügéket és feltöltöttem a befőzőlével.
Amikor egy üveget telemertem, a lezárás előtti szempillantásban egy-egy korty igazi Doszpod féle házi körtepálinkával bolondítottam meg.
Aztán a lébe tettem egy újabb adag befőttet, és így tovább míg el nem fogyott. 8 üveggel lett belőle.