Pálinkával bolondított fügebefőtt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- Egy nagy tál félérett füge/kb 3-4 kiló
A befőzőléhez:
- 2 csomag befőtt-tartósító
- 1 kiló cukor vagy annak megfelelő édesítőszer
- 4 csomag vanillincukor
- 1 dl citromlé
- 1 kk. szegfűszeg
- + víz
Lezárás előtt:
- 1 kortynyi házi pálinka/üveg
Elkészítése:
Ma Szőlőhegyen egy kis meglepetés ért. A nagy fügebokromnak lehullt az összes levele, viszont a kopasz ágai telis-tele voltak közepes méretű, félérett fügével. A nagyobbak közül szedtem egy szatyornyit és gondoltam, hogy ha már van még egy pár dunsztosüvegem fedővel, készítek egy kis fügebefőttet.
Befőtt-tartósítóval készítettem, két csomaghoz adtam 1 kg cukrot (kivételesen cukorral készült, nem mertem édesítővel, azért a cukornak nagy szerepe van a tartósításban, és először készítettem fügebefőttet), 4 csomag vanillincukrot, 1 dl citromlét, és egy kiskanálnyi szegfűszeget. Természetesen vizet is a tartósítóhoz illő mennyiséget. Erre nem írok mértéket, mert ahány, annyi féle.
Amikor a lé felforrt beletettem egy adag megmosott, megskalpolt fügét. Miután a fügével újra felforrt a víz 3 percig főztem, majd forrón az előkészített dunsztosüvegekbe mertem a fügéket és feltöltöttem a befőzőlével.
Amikor egy üveget telemertem, a lezárás előtti szempillantásban egy-egy korty igazi Doszpod féle házi körtepálinkával bolondítottam meg.
Aztán a lébe tettem egy újabb adag befőttet, és így tovább míg el nem fogyott. 8 üveggel lett belőle.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »