Orgona lekvár recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 liternyi orgona szirmozva
- 1/2 kg cukor
- 1 liter víz
- 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
- 1/2 alma
- 1-2 dzsem fix (ha lágyabb textúrát szeretnénk elérni, akkor egyet tegyünk, ha jó sűrűt, akkor két fixet)
Elkészítése:
Az orgonát leszirmozzuk, bármilyen zöld rész megtartása nélkül! Átmossuk alaposan de óvatosan, majd lecsepegtetjük.
A vizet a cukorral feltesszük a tűzre, amikor forr, beletesszük a szirmokat és majd a felére forraljuk a folyadékot. Elzárjuk és egy éjjen át pihentetjük.
Másnap hozzáadjuk a citromot, az almát és pépesítjük botmixerrel vagy turmixszal. Felforraljuk, a dzsemfix pedig leírása szerint hozzáadjuk a lekvárnak valónkhoz, az utolsó 5-10 percben.
Forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget. Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.
Az alma miatt nem lett kristálytiszta de itt a belbecs egyébként is a lényeg! A citromon kívül kerülhet bele 1 narancs leve is, és az alma aránya is növelhető. :)
Tipp:
Ha már ehető virágokból csemegézünk, mint a bodza virág, árvácska, ibolya vagy a pitypang, akkor miért ne lehetne a tavasz ezen csodás virágát is élvezni, üvegbe zárba. Teljes mértékben nyerő ötlet, hiszen igazán finom ízű lekvár készíthető az orgonából, enyhén érezve az orgona illatos ízét, illetve fellelhető egy nagyon kellemes mézes íz is a lekvárban. Szívből ajánlom!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »