Orgona lekvár recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 liternyi orgona szirmozva
- 1/2 kg cukor
- 1 liter víz
- 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
- 1/2 alma
- 1-2 dzsem fix (ha lágyabb textúrát szeretnénk elérni, akkor egyet tegyünk, ha jó sűrűt, akkor két fixet)
Elkészítése:
Az orgonát leszirmozzuk, bármilyen zöld rész megtartása nélkül! Átmossuk alaposan de óvatosan, majd lecsepegtetjük.
A vizet a cukorral feltesszük a tűzre, amikor forr, beletesszük a szirmokat és majd a felére forraljuk a folyadékot. Elzárjuk és egy éjjen át pihentetjük.
Másnap hozzáadjuk a citromot, az almát és pépesítjük botmixerrel vagy turmixszal. Felforraljuk, a dzsemfix pedig leírása szerint hozzáadjuk a lekvárnak valónkhoz, az utolsó 5-10 percben.
Forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget. Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.
Az alma miatt nem lett kristálytiszta de itt a belbecs egyébként is a lényeg! A citromon kívül kerülhet bele 1 narancs leve is, és az alma aránya is növelhető. :)
Tipp:
Ha már ehető virágokból csemegézünk, mint a bodza virág, árvácska, ibolya vagy a pitypang, akkor miért ne lehetne a tavasz ezen csodás virágát is élvezni, üvegbe zárba. Teljes mértékben nyerő ötlet, hiszen igazán finom ízű lekvár készíthető az orgonából, enyhén érezve az orgona illatos ízét, illetve fellelhető egy nagyon kellemes mézes íz is a lekvárban. Szívből ajánlom!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »