Orgona lekvár recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 liternyi orgona szirmozva
- 1/2 kg cukor
- 1 liter víz
- 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
- 1/2 alma
- 1-2 dzsem fix (ha lágyabb textúrát szeretnénk elérni, akkor egyet tegyünk, ha jó sűrűt, akkor két fixet)
Elkészítése:
Az orgonát leszirmozzuk, bármilyen zöld rész megtartása nélkül! Átmossuk alaposan de óvatosan, majd lecsepegtetjük.
A vizet a cukorral feltesszük a tűzre, amikor forr, beletesszük a szirmokat és majd a felére forraljuk a folyadékot. Elzárjuk és egy éjjen át pihentetjük.
Másnap hozzáadjuk a citromot, az almát és pépesítjük botmixerrel vagy turmixszal. Felforraljuk, a dzsemfix pedig leírása szerint hozzáadjuk a lekvárnak valónkhoz, az utolsó 5-10 percben.
Forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget. Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.
Az alma miatt nem lett kristálytiszta de itt a belbecs egyébként is a lényeg! A citromon kívül kerülhet bele 1 narancs leve is, és az alma aránya is növelhető. :)
Tipp:
Ha már ehető virágokból csemegézünk, mint a bodza virág, árvácska, ibolya vagy a pitypang, akkor miért ne lehetne a tavasz ezen csodás virágát is élvezni, üvegbe zárba. Teljes mértékben nyerő ötlet, hiszen igazán finom ízű lekvár készíthető az orgonából, enyhén érezve az orgona illatos ízét, illetve fellelhető egy nagyon kellemes mézes íz is a lekvárban. Szívből ajánlom!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

