Kökény dzsem recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 3 kg érett, nagyszemű kökény
- 3 cs zseléfix 2:1-ben
- 1,5 kg kristálycukor
- 1,3 l forró víz
Elkészítése:
Az érett, egészséges kökényt megmossuk, szártalanítjuk és egy vastag, több rétegben leterített konyharuhára téve megszárítjuk.
A kökény október vége felé már elég érett, viszont nagyon fog és színez, sajnos a kis kék foltokat lehetetlen ezek után eltávolítani.
Egy dobozba vagy nagyobb nylonba téve betesszük a fagyasztóba (fedél nélkül!) és legalább 4-5 napig bent hagyjuk, ezzel a dércsípést helyettesítjük és ezáltal nem lesz erőteljes fanyar ízű a dzsem.
4-5 nap múlva úgy fagyosan beletesszük egy nagyobb fazékba vagy lábasba és 1,3 liter forró vízzel felöntjük, majd főzni kezdjük.
Forrástól számított 1 órán át főzzük.
Apró lyukú szűrőn vagy szitán amennyire csak lehet átpasszírozzuk úgy, hogy a magja és a héja fent maradjon és innentől kezdve a dzsemfix tasakon leírtak szerint a cukor hozzáadásával elkészítjük a sűrű gyümölcsléből a dzsemet!
Mennyei édeskés-fanyarkás erdei vadgyümölcs dzsemet kapunk, ami Isteni finom házi linzerek összeragasztásához, egy kis étcsokis bevonattal párosítva! :)
Tipp:
Így elsőre egy kicsit macerásnak tűnik, de annyira nem vészes! Aki szeret a természetben barangolni, gyűjtögetni és a konyhában sertepertélni, megéri a fáradságot! Ilyen kiváló és magas C-vitamin tartalmú abszolút bio házi dzsemet előteremteni manapság már igen nagy sikerélmény!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »