Hozzávalók:
Elkészítése:
Az érett, egészséges kökényt megmossuk, szártalanítjuk és egy vastag, több rétegben leterített konyharuhára téve megszárítjuk.
A kökény október vége felé már elég érett, viszont nagyon fog és színez, sajnos a kis kék foltokat lehetetlen ezek után eltávolítani.
Egy dobozba vagy nagyobb nylonba téve betesszük a fagyasztóba (fedél nélkül!) és legalább 4-5 napig bent hagyjuk, ezzel a dércsípést helyettesítjük és ezáltal nem lesz erőteljes fanyar ízű a dzsem.
4-5 nap múlva úgy fagyosan beletesszük egy nagyobb fazékba vagy lábasba és 1,3 liter forró vízzel felöntjük, majd főzni kezdjük.
Forrástól számított 1 órán át főzzük.
Apró lyukú szűrőn vagy szitán amennyire csak lehet átpasszírozzuk úgy, hogy a magja és a héja fent maradjon és innentől kezdve a dzsemfix tasakon leírtak szerint a cukor hozzáadásával elkészítjük a sűrű gyümölcsléből a dzsemet!
Mennyei édeskés-fanyarkás erdei vadgyümölcs dzsemet kapunk, ami Isteni finom házi linzerek összeragasztásához, egy kis étcsokis bevonattal párosítva! :)
Így elsőre egy kicsit macerásnak tűnik, de annyira nem vészes! Aki szeret a természetben barangolni, gyűjtögetni és a konyhában sertepertélni, megéri a fáradságot! Ilyen kiváló és magas C-vitamin tartalmú abszolút bio házi dzsemet előteremteni manapság már igen nagy sikerélmény!