Kökény dzsem

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kökény dzsem

Hozzávalók:

  • 3 kg érett, nagyszemű kökény
  • 3 cs zseléfix 2:1-ben
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 1,3 l forró víz

Elkészítése:

Az érett, egészséges kökényt megmossuk, szártalanítjuk és egy vastag, több rétegben leterített konyharuhára téve megszárítjuk.

A kökény október vége felé már elég érett, viszont nagyon fog és színez, sajnos a kis kék foltokat lehetetlen ezek után eltávolítani.

Egy dobozba vagy nagyobb nylonba téve betesszük a fagyasztóba (fedél nélkül!) és legalább 4-5 napig bent hagyjuk, ezzel a dércsípést helyettesítjük és ezáltal nem lesz erőteljes fanyar ízű a dzsem.

4-5 nap múlva úgy fagyosan beletesszük egy nagyobb fazékba vagy lábasba és 1,3 liter forró vízzel felöntjük, majd főzni kezdjük.

Forrástól számított 1 órán át főzzük.

Apró lyukú szűrőn vagy szitán amennyire csak lehet átpasszírozzuk úgy, hogy a magja és a héja fent maradjon és innentől kezdve a dzsemfix tasakon leírtak szerint a cukor hozzáadásával elkészítjük a sűrű gyümölcsléből a dzsemet!

Mennyei édeskés-fanyarkás erdei vadgyümölcs dzsemet kapunk, ami Isteni finom házi linzerek összeragasztásához, egy kis étcsokis bevonattal párosítva! :)

Tipp:

Így elsőre egy kicsit macerásnak tűnik, de annyira nem vészes! Aki szeret a természetben barangolni, gyűjtögetni és a konyhában sertepertélni, megéri a fáradságot! Ilyen kiváló és magas C-vitamin tartalmú abszolút bio házi dzsemet előteremteni manapság már igen nagy sikerélmény!