Dinnye lekvár mentával recept
Hozzávalók:
- 1 kg dinnye héj (melyet meghámozunk és a fehér részt használjuk csak fel és azt mérjük le. Kicsit, mondjuk 2-3 dkg-al legyen több 1 kg-nál, hiszen a reszelés közben lehet selejt, mely puhább vagy, amit nem tudunk lereszelni, hogy ne a kezünket reszeljük bele, inkább ezeket a kis darabokat dobjuk ki.)
- 25-30 dkg cukor
- 2 citrom reszelt hája és leve(a citrom húsát is beletehetjük, kockázva! )
- 10-15 mentalevél (aki intenzívebben szeretné érezni, tegyen többet bátran)
- 1/2 cs 3:1-ben lekvárzselésítő, ha nagyon keményre szereted, mehet bele az egész zacskóval
Elkészítése:
A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!
Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb 1 óra hossza), míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.
Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk azonnal tegyük sterilizált üvegbe, melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk. Ezután már csak azt várjuk, hogy kihűljön.
Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz, amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég. :)
Tipp:
Gyönyörű borostyánszínű lesz a dinnyelekvárunk!
Íze a narancslekváréhoz hasonlatos.
Sütemények, rétesek, palacsinták remek tölteléke lehet, vagy és szerintem sokan lesznek így, magában, kanállal elnassolva is jó kis nyalánkság lesz.
Tehát, dinnyére fel!!! ;)
Tipp: aki szeretne kísérletezni, az fahéjat és/vagy gyömbért használhat hozzá.
Citrusfélék közül a narancs és lime leve és hája kerülhet a lekvárba.
Aki a mentát nem respektálja nyugodtan hagyja ki!
Más gyümölcsökkel kedvünkre variálható!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

