Dinnye lekvár mentával recept

Hozzávalók:
- 1 kg dinnye héj (melyet meghámozunk és a fehér részt használjuk csak fel és azt mérjük le. Kicsit, mondjuk 2-3 dkg-al legyen több 1 kg-nál, hiszen a reszelés közben lehet selejt, mely puhább vagy, amit nem tudunk lereszelni, hogy ne a kezünket reszeljük bele, inkább ezeket a kis darabokat dobjuk ki.)
- 25-30 dkg cukor
- 2 citrom reszelt hája és leve(a citrom húsát is beletehetjük, kockázva! )
- 10-15 mentalevél (aki intenzívebben szeretné érezni, tegyen többet bátran)
- 1/2 cs 3:1-ben lekvárzselésítő, ha nagyon keményre szereted, mehet bele az egész zacskóval
Elkészítése:
A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!
Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb 1 óra hossza), míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.
Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk azonnal tegyük sterilizált üvegbe, melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk. Ezután már csak azt várjuk, hogy kihűljön.
Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz, amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég. :)
Tipp:
Gyönyörű borostyánszínű lesz a dinnyelekvárunk!
Íze a narancslekváréhoz hasonlatos.
Sütemények, rétesek, palacsinták remek tölteléke lehet, vagy és szerintem sokan lesznek így, magában, kanállal elnassolva is jó kis nyalánkság lesz.
Tehát, dinnyére fel!!! ;)
Tipp: aki szeretne kísérletezni, az fahéjat és/vagy gyömbért használhat hozzá.
Citrusfélék közül a narancs és lime leve és hája kerülhet a lekvárba.
Aki a mentát nem respektálja nyugodtan hagyja ki!
Más gyümölcsökkel kedvünkre variálható!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »