Dinnye lekvár mentával recept

Hozzávalók:
- 1 kg dinnye héj (melyet meghámozunk és a fehér részt használjuk csak fel és azt mérjük le. Kicsit, mondjuk 2-3 dkg-al legyen több 1 kg-nál, hiszen a reszelés közben lehet selejt, mely puhább vagy, amit nem tudunk lereszelni, hogy ne a kezünket reszeljük bele, inkább ezeket a kis darabokat dobjuk ki.)
- 25-30 dkg cukor
- 2 citrom reszelt hája és leve(a citrom húsát is beletehetjük, kockázva! )
- 10-15 mentalevél (aki intenzívebben szeretné érezni, tegyen többet bátran)
- 1/2 cs 3:1-ben lekvárzselésítő, ha nagyon keményre szereted, mehet bele az egész zacskóval
Elkészítése:
A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!
Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb 1 óra hossza), míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.
Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk azonnal tegyük sterilizált üvegbe, melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk. Ezután már csak azt várjuk, hogy kihűljön.
Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz, amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég. :)
Tipp:
Gyönyörű borostyánszínű lesz a dinnyelekvárunk!
Íze a narancslekváréhoz hasonlatos.
Sütemények, rétesek, palacsinták remek tölteléke lehet, vagy és szerintem sokan lesznek így, magában, kanállal elnassolva is jó kis nyalánkság lesz.
Tehát, dinnyére fel!!! ;)
Tipp: aki szeretne kísérletezni, az fahéjat és/vagy gyömbért használhat hozzá.
Citrusfélék közül a narancs és lime leve és hája kerülhet a lekvárba.
Aki a mentát nem respektálja nyugodtan hagyja ki!
Más gyümölcsökkel kedvünkre variálható!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »