Bodzaszörp karamellel bolondítva recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30-35 db nagyobb bodzavirág
- 4 kg cukor (sztívia vagy nyírfacukorral is remek)
- 6 l víz
- 4 db citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 kk nátrium-benzoát
Elkészítése:
1/2 kg cukorból karamellt készítek egy minimum 8 literes fazékban, amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, amíg a karamell teljesen feloldódik. A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!
Vigyázat a felöntésnél sistereg és csapkod, balesetveszélyes is lehet!
Mindezek után hozzáadom a többi cukrot (vagy édesítőt) és a vizet is. A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot. Forrásig várok, majd szoba hőmérsékletűre hűtöm.
Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4-5 napig hagyom állni, naponta akár többször is átkeverve!!! Napmentes, hűvösebb helyen tárolom (nehogy megforrjon :)
Kb 4 nap múlva, leszűrve, üvegekbe töltöm. Remek nyári frissítő ital szódával.
Tipp:
Gyömbért és lime-ot is tehetünk bele, isteni lesz tőle.
Alkoholos verzió: vodka és bodzaszörp egyenlő arányban szódával felengedve, friss citrommal szervírozva. Az esti bulik kedvence is lehet.