Bodzaszörp karamellel bolondítva

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bodzaszörp karamellel bolondítva

Hozzávalók:

  • 30-35 db nagyobb bodzavirág
  • 4 kg cukor (sztívia vagy nyírfacukorral is remek)
  • 6 l víz
  • 4 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kk nátrium-benzoát

Elkészítése:

1/2 kg cukorból karamellt készítek egy minimum 8 literes fazékban, amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, amíg a karamell teljesen feloldódik. A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!

Vigyázat a felöntésnél sistereg és csapkod, balesetveszélyes is lehet!

Mindezek után hozzáadom a többi cukrot (vagy édesítőt) és a vizet is. A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot. Forrásig várok, majd szoba hőmérsékletűre hűtöm.

Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4-5 napig hagyom állni, naponta akár többször is átkeverve!!! Napmentes, hűvösebb helyen tárolom (nehogy megforrjon :)

Kb 4 nap múlva, leszűrve, üvegekbe töltöm. Remek nyári frissítő ital szódával.

Tipp:

Gyömbért és lime-ot is tehetünk bele, isteni lesz tőle.

Alkoholos verzió: vodka és bodzaszörp egyenlő arányban szódával felengedve, friss citrommal szervírozva. Az esti bulik kedvence is lehet.