Birsalmasajt és lekvár recept
Hozzávalók:
- 3 kg birsalma (vagy birskörte)
- 1,6 kg cukor
- 10 dkg dió
Elkészítése:
A birsalmát megmosva és egészben hagyva kuktába rakom, 3 dl vizet öntök alá, és megfőzöm (fütyüléstől számított 15-20 perc). Hogy ne égjen le, a kukta aljába alátétet használok.
Ha megfőtt, lehűtöm, és a birsalmák húsát a héjával együtt leszedem a magházról, majd egy botmixerrel pépesítem.
Hozzáadom a cukrot. (Gyümölcshús kg-onként 50-100 dkg cukor, a gyümölcs érettségétől függően, illetve ki milyen édesen szereti. Minél több a cukor, annál tovább eltartható) Nekem 2 kg lett a pép, ehhez kilogrammonként 80 dkg cukrot mértem, elkevertem.
A továbbiakban mikrót használtam.
Egy akkora hőálló tálba tettem, ami belefér a mikróba és a gyümölcspépet a legmagasabb fokozaton (800-1000 Watt) melegíteni kezdem. Amikor az egész massza forr, csökkenthető a teljesítmény. 15 percig forraltam, hogy a víz elpárologjon belőle. A mikróban nem fog fröcskölni, szép csendesen gyöngyözve forr, ügyelni kell azonban arra, hogy a tálat ne rakjuk tele, mert forráskor megnő a térfogata, és könnyen kimászik a tálból.
A mikróban addig forralom, amíg a kellő sűrűséget el nem érem. Ha a massza sűrűsége 15 perc után már megfelelő, a lekvárnak szánt mennyiséget üvegekbe öntöm. Ha még híg, tovább mikrózom.
Az üvegeket lezárom, és 5 percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.
A maradék masszába durvára vágott diót keverek, és műanyag fóliával bélelt őzgerinc formába öntöm.
Másnap kiborítom, leveszem róla a fóliát. Pár napig hűvös helyen szárítom.
A birsalmasajt és lekvár kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 1 g