Almalekvár cukor nélkül recept

Hozzávalók:
- bármilyen alma, aminek szereted az ízét
- őrölt fahéj ízlés szerint
- mazsola vagy durvára vágott dióbél (3 kg bruttó almához úgy 10 dkg)
- rum vagy szalicil a tartósításhoz
Elkészítése:
Az almát megmosod, megtisztítod, majd nem túl apró kockákra vágod.
Egy tepsibe öntöd, amit a biztonság kedvéért vékonyan bekenhetsz margarinnal. Hozzáteszed a fahéjat és a megmosott mazsolát vagy a diót.
Sütőben, max 200 fokon addig párolod, amíg lekvár állagú nem lesz. Az idő a gyümölcs víztartalmától és mennyiségétől függ. Közben persze szabad kevergetni is :-)
Ha kész, tiszta üvegekbe adagold és a tetejére vagy egy-egy evőkanálnyi rumot vagy egy-egy késhegynyi szalicilt tégy.
Száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Almásabb íze van, mintha cukroznád. Nagyon finom!
Tipp:
Másféle gyümölcsből is kipróbálhatod. A fahéj elhagyható, vagy más fűszerekkel pótolható-kombinálható. Attól függ, az adott gyümölcshöz mi illik jobban (pl reszelt citromhéj, citromlé, szegfűszeg, gyömbér… stb).
Ha lassabban puhuló gyümölcsöt használsz hozzá, és nagyon sokáig tart, nyugodtan zárd el a gázt, mondjuk akár egész éjszakára is, majd mikor ismét ráérsz, visszakapcsolod, mondjuk másnap. Nekem az almához előkészítéssel együtt bőven elég volt egy délután.
A lényeg az, hogy forrón kerüljön az üvegekbe.
Ha kipróbáltad másképp is, írd meg, hogy sikerült. Kíváncsi vagyok rá :-)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »