Hozzávalók:
Elkészítése:
Az almát megmosod, megtisztítod, majd nem túl apró kockákra vágod.
Egy tepsibe öntöd, amit a biztonság kedvéért vékonyan bekenhetsz margarinnal. Hozzáteszed a fahéjat és a megmosott mazsolát vagy a diót.
Sütőben, max 200 fokon addig párolod, amíg lekvár állagú nem lesz. Az idő a gyümölcs víztartalmától és mennyiségétől függ. Közben persze szabad kevergetni is :-)
Ha kész, tiszta üvegekbe adagold és a tetejére vagy egy-egy evőkanálnyi rumot vagy egy-egy késhegynyi szalicilt tégy.
Száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Almásabb íze van, mintha cukroznád. Nagyon finom!
Másféle gyümölcsből is kipróbálhatod. A fahéj elhagyható, vagy más fűszerekkel pótolható-kombinálható. Attól függ, az adott gyümölcshöz mi illik jobban (pl reszelt citromhéj, citromlé, szegfűszeg, gyömbér… stb).
Ha lassabban puhuló gyümölcsöt használsz hozzá, és nagyon sokáig tart, nyugodtan zárd el a gázt, mondjuk akár egész éjszakára is, majd mikor ismét ráérsz, visszakapcsolod, mondjuk másnap. Nekem az almához előkészítéssel együtt bőven elég volt egy délután.
A lényeg az, hogy forrón kerüljön az üvegekbe.
Ha kipróbáltad másképp is, írd meg, hogy sikerült. Kíváncsi vagyok rá :-)