Almalekvár cukor nélkül

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • bármilyen alma, aminek szereted az ízét
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • mazsola vagy durvára vágott dióbél (3 kg bruttó almához úgy 10 dkg)
  • rum vagy szalicil a tartósításhoz

Elkészítése:
Az almát megmosod, megtisztítod, majd nem túl apró kockákra vágod.
Egy tepsibe öntöd, amit a biztonság kedvéért vékonyan bekenhetsz margarinnal. Hozzáteszed a fahéjat és a megmosott mazsolát vagy a diót.

Sütőben, max 200 fokon addig párolod, amíg lekvár állagú nem lesz. Az idő a gyümölcs víztartalmától és mennyiségétől függ. Közben persze szabad kevergetni is :-)

Ha kész, tiszta üvegekbe adagold és a tetejére vagy egy-egy evőkanálnyi rumot vagy egy-egy késhegynyi szalicilt tégy.
Száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Almásabb íze van, mintha cukroznád. Nagyon finom!

Tipp:

Másféle gyümölcsből is kipróbálhatod. A fahéj elhagyható, vagy más fűszerekkel pótolható-kombinálható. Attól függ, az adott gyümölcshöz mi illik jobban (pl reszelt citromhéj, citromlé, szegfűszeg, gyömbér… stb).

Ha lassabban puhuló gyümölcsöt használsz hozzá, és nagyon sokáig tart, nyugodtan zárd el a gázt, mondjuk akár egész éjszakára is, majd mikor ismét ráérsz, visszakapcsolod, mondjuk másnap. Nekem az almához előkészítéssel együtt bőven elég volt egy délután.
A lényeg az, hogy forrón kerüljön az üvegekbe.

Ha kipróbáltad másképp is, írd meg, hogy sikerült. Kíváncsi vagyok rá :-)