A fahéjban található 3 olyan fehérje, aminek köszönhetően inzulinszerű hatással rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy már csekély mennyiségű fahéj bevitele esetén is nagymértékben javult a szervezet inzulinválasza. Ugyanis a fahéj egyrészt lassítja a gyomor ürülését az emésztés során, így megelőzi a vércukorszint ingadozását. Másrészt pedig képes növelni az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát is. Így egyes kutatók akár azt is lehetségesnek tartják, hogy a kettesszámú cukorbetegség kezelésében kiválthatja majd az inzulint.
Kutatások azt is igazolták, hogy a különféle antioxidáns anyagok a fahéjban roppant nagy mennyiségben fordulnak elő. Emiatt a fahéj sikeresen veheti fel a harcot a káros szabadgyökök ellen. Ezáltal az immunrendszer erősítésében és az öregedés gátlásában is óriási szerepet játszik.
Mindemellett célzottan is képes lassítani az öregedési folyamatokat. Ugyanis a fahéj a benne található magas fenol tartalmánál fogva, hatékonyan képes gátolni a cukormolekulák más molekulákkal történő összekapcsolódását. Ez a folyamat vezet egyébként a szövetek károsodásához és így az öregedéshez is. Ezáltal a fahéj hatékonyan képes csökkenteni a gyulladásokat és a szövetkárosodásokat a szervezetben. Így tudja megelőzni az idő előtti öregedést, sőt, a szívbetegségek kialakulását is. Továbbá a fahéj jelentősen csökkenti a véralvadást és remek gyulladásgátló hatással is rendelkezik. S éppen e hatásai miatt tud a szervezetünk energikusabb és fiatalosabb állapotú maradni, mivel jóval kevesebb felesleges energiát kell a különböző gyulladásokra, problémákra és károsodásokra fordítania.
Mindezeken felül a fahéj az összkoleszterin és rossz koleszterin szintre is roppant kedvező hatással van. Egy kutatás bebizonyította, hogy akik 2 deci meleg vízben oldott 2 kanál mézet és 3 teáskanál fahéjat ittak meg, azoknál 2 óra alatt jelentős (10 százalékos) koleszterinszint csökkenést értek el. Sőt, napi háromszoros adag esetén még a krónikusan magas koleszterinszinttel rendelkező beteg is meggyógyult. A fahéj eme remek tulajdonsága is jelentősen hozzájárul az öregedés elleni hatásához.