Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire jó a cékla?

Dátum: 2014-10-19 / Írta: Budai István / Látták: 37157 /

Nos, azon kívül, hogy a téli ebédekhez igazán finom savanyúságként vagy salátaként szolgálhatod fel, még rengeteg egészségügyi jótékony hatással is bír. Éppen ezért érdemes másként, főleg nyersen is fogyasztani, mert sok-sok értékes tápanyagot juttathatunk be általa a szervezetünkbe. Hiszen a cékla gazdagon tartalmaz számos ásványi anyagot (vas, mangán, magnézium, réz, jód, kén, kalcium, foszfor és kálium), vitamint (C, B1, B2, B3, K, P), ritka nyomelemeket (cézium és rubídium), illetve gazdag béta- karotin és flavonoid forrás is.




  • A magas vastartalmának köszönhetően pedig serkenti a vörösvérsejtek képződését, így javítja a vér oxigénfelvevő-képességét. Nagymértékben hozzájárul a méregtelenítési folyamatokhoz, mivel serkenti a vese, a lép, a máj és az epehólyag működését is. Az emésztőrendszert is nagyszerűen tisztítja a magas pektintartalma révén, mivel fokozza a bélrendszer aktivitását, valamint a nehézfémek és a salakanyagok eltávolítását is.

    Továbbá igen jó hatékonysággal alkalmazható a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri betegségek és az ízületi fájdalmak kezelése terén, mivel feloldja a szervetlen kalcium lerakódásokat a szervezetben.

    A vérszegénység leküzdésében is remekül bevethető a rendkívül magas vastartalmának köszönhetően. A menstruációs ciklus miatti vérveszteség pótlásában is segít, így a nőknek fokozottan érdemes több céklát fogyasztaniuk.

    Magas folsavtartalmának köszönhetően pedig a céklafogyasztás után már néhány órával élénkül a kötőszövetek újjáképződése. A folsav jelentős szerepet játszik az idegrendszer működésében is, így erre is jótékony hatással van a cékla. A várandós nőknek különösen ajánlott a cékla fogyasztása, hiszen a terhesség korai szakaszában a folsav számos fejlődési rendellenességet képes megelőzni.

    Az egyik legjelentősebb hatása a céklának pedig az, hogy magas antioxidáns tartalmánál fogva a rákellenes küzdelemben is kitűnően bevethető. A cékla legfőképp a májra van kitűnő hatással, mivel a méreganyagok lebontása során képződő szabadgyököket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesíteni képesek. A hatvanas években pedig arra is felfigyeltek, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain rákellenes hatással bír. A kutatás során bebizonyosodott, hogy a céklalé-kúra hatására a kemoterápiával kezelt betegek állapota javulást mutatott. A rendszeresen céklalevet fogyasztók között pedig kisebb a bélrák kialakulásának a kockázata is.

    Szólj hozzá