Kiemelendő tulajdonsága a mák olajának, hogy rendkívül magas a foszfor tartalma. Ez pedig azért különösen hasznos, mert a foszfor kivételesen segíti a kalcium felszívódását és a csontokba történő beépülését. Éppen ezért a csontritkulás megelőzésében nagyon ajánlott alkalmaznunk nekünk is.
Ehhez nyújt segítséget a Schirilla György által kitalált mákos recept, ami a következőképpen néz ki: daráljunk le 25 deka mákot, majd adjunk hozzá kevés vizet és annyi mézet, amitől kellemesen édeskés lesz. Ezt forraljuk össze, de fontos, hogy csak éppen forrásig hevítsük, mert különben a mák megkeseredik. Az így elkészült mákos masszát, tegyük be egy befőttesüvegbe, majd pedig a hűtőbe. Ezután miden nap együnk belőle legalább egy evőkanállal, lehetőleg reggel, éhgyomorra. Ha így teszünk, akkor jó eséllyel előzhetjük meg a csontritkulást, de ha már kialakult, akkor vissza is fordíthatjuk ezzel a módszerrel.
Mindemellett pedig a mák bizonyítottan lassítja az öregedési folyamatokat és segít a magas vérnyomás csökkentésében is. A telítetlen zsírsav tartalma miatt pedig fogyasztásával megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Továbbá a vér koleszterin szintjét is beállítja és normalizálja. Sőt, még a szellemi teljesítőképességünk növelésében is számíthatunk rá. S ha mindez nem lenne elég érv a mák mellet, akkor még megemlíthetjük azt is, hogy a sebek gyógyulását is jótékonyan befolyásolja.