Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Filléres trükkök a rossz szagok ellen

Dátum: 2014-11-03 / Írta: Budai István / Látták: 16908 /

A rossz szagokkal való harcnak két útja van, az igazán hatékony harci eszközök mindkét területen „labdába rúghatnak”. Az egyik a rossz szagot okozó molekulák megkötése, semlegesítése, a másik pedig a kellemes illattal való helyettesítés.




  • Kellemetlen szagok semlegesítése

    Az aktív szén képes a különféle gázok és vegyi anyagok megkötésére. Emiatt alkalmazzák vízszűrőkben, levegőszűrőkben, sőt a konyhai szagelszívókban is. Óriási felületén nagy mennyiségben képes a felesleges anyagok megkötésére, ezért nem kell nagy mennyiség ahhoz, hogy hatékony legyen. Kis tányérban, vagy olyan dobozban alkalmazzuk, amelynek teteje lyukacsos vagy rácsos.
    Kiválóan alkalmas potenciális bűzforrások semlegesítésére, mint pl. macskaalom.

    Az ecet, a citromsav-oldat a textíliákba ivódott kellemetlen szagok és szagos szennyeződések (pl. vizelet) semlegesítésére alkalmasak. Általában oldat formájában, mondjuk spricnivel alkalmazzuk őket.

    Az alkohol, illetve a baktériumölő illóolajak annak révén tüntetik el a rossz szagokat, hogy elpusztítják a baktériumokat, amelyek a szerves anyagok elbontásáról gondoskodnak, és a végtermékük okozza pl. az izzadság kellemetlen szagát vagy a hűtő rossz levegőjét. Alkoholos vagy illóolajjal (pl. teafa olaj, mentaolaj) átitatott ronggyal töröljük át a hűtő belsejét, illetve a házikedvenc „piszkát” is így tudjuk a szőnyegből hatékonyan eltávolítani.

    A szódabikarbóna és a macskaalom kis tálkában kihelyezve szintén kiválóan magukba szívják a rossz szagokat okozó gázokat.

    Illatosítsunk fillérekből!

    Nem csak kellemes illatot teremt otthonunkban, hanem a szárnyas betolakodók ellen is kiváló a friss citromba/narancsba/ mandarinba szúrt szárított szegfűszeg.

    Ha illóolajjal kívánunk illatosítani, azt többféleképpen is megoldhatjuk. A közismertebb mód az illatmécses alkalmazása, amelynek felső tálkájába kevés vizet kell tölteni, ennek tetejére cseppentjük az illóolajat és az egészet alulról melegítjük, mert a meleg vízben a meleg illóolaj gyorsabban párolog.

    A másik mód, ha zselatinból az előírás szerint zselét készítünk, és ha kihűlt, de még nem dermedt meg, tetszés szerinti illóolajat csepegtetünk bele. A zselét színezhetjük is, üvegpohárba töltve nem csak illatos, de mutatós megoldás is. Friss fűszerekkel is megbolondíthatjuk az illatosító zselét: a forrásban levő vízbe dobjunk citromszeletet, fahéjat, szegfűszeget, kicsit forraljuk, majd szűrjük le és ebben a folyadékban oldjuk fel a zselatint.

    Természetes illatosítók lehetnek különféle termések: birsalma, epernarancs stb.

    Kellemes illatot teremt a lakásban, ha lassú tűzön forralunk kevés vizet, amelybe citromszeleteket, almahéjat, egyben fahéjat, egész csillagánizst, szegfűszeget, fenyőágat, borókabogyót dobtunk.

    Szólj hozzá