Kalcium, D-vitamin, természetes fény
Ahhoz, hogy csontjaink sokáig egészségesek és erősek maradjanak, oda kell figyelnünk a megfelelő mértékű vitamin- és ásványianyag bevitelre. Emellett tartsuk szem előtt azt is, hogy ezeknek az anyagoknak a csontokba való beépüléséhez nagyobb mennyiségű természetes fény szükséges.
Az oszteoporózis, azaz a csontritkulás egészen pontosan a csontsűrűség csökkenését jelenti, mely súlyos, veszélyes esetben akár gyakori csonttörésekkel járhat. A csontritkulás napjainkba népbetegség, aminek oka, hogy a legtöbben csak akkor próbálnak védekezni ellene, amikor már megszületett a diagnózis, azonban ekkor már sajnos többnyire késő. A betegségnek egyébként sincsenek jól látható tünetei, ezért nehéz időben felismerni, jellemzően egy-egy csonttörés alkalmával diagnosztizálják, amikor már visszafordíthatatlan.
Testmozgás: a hatékony megelőzés
A legújabb kutatások arra világítottak rá, hogy bár a kalcium fontos tényező ugyan a csontritkulás megelőzésében, azonban a rendszeres testmozgás a kalcium hatékonyságát magasan túlszárnyalja. Ennek megfelelően a két módszer kombinálása, azaz a napi kalcium fogyasztás és a rendszeres mozgás kiváló ellenszerei lehetnek a későbbi csontritkulásnak.
Mikor kezdjük a megelőzést?
Bár a betegség maga 50 éves kor fölött jellemző, a megelőzés lányok esetében 11-14 esztendős korban, míg fiúk esetében 13-17 esztendős korban a leghatékonyabb. Ennek oka az, hogy a csonttömeg jelentős része ebben a korban alakul ki a szervezetben, így a különböző csontritkulást megelőző technikák ekkor a leghatásosabbak.
Természetesen amennyiben korai tinédzserkorban nem tartottuk szem előtt a csontritkulás megelőzését, később is sokat tehetünk csontjaink egészségéért. Felnőttkorban a rendszeres mozgás és a kalcium fogyasztása hasonlóan jó hatású lehet, azonban a hatékony megelőzéshez ebben a korban már sokkal több kitartás szükséges.
Tudatos és változatos étkezés
Mindemellett egyes kutatások szerint a jól felépített étrenddel is sokat tehetünk csontjaink hosszú távú épségéért. Ennek lényege, hogy táplálkozásunk 40%-át gabonafélék, 35%-át főzelékek, 20%-át pedig tejtermékek és hús tegye ki, azaz mindössze 5%-ban fogyasszunk zsírt és cukrot, étrendünket pedig ezen belül is változatosan építsük fel.