Ezek után láthatjuk, hogy a hagymától való sírás kifejezetten egészséges, hiszen ilyenkor az illóolaj feloldódik a szemünket borító könnyrétegben, a könnyeinkkel belekerül a könnycsatornába és az orrüregekbe is, amelyeket átmos, fertőtlenít és nyálkamentesít.
Ha mégis szeretnénk a hagymadarabolással járó sírást elkerülni, és a szemüveg hordását túl egyszerűnek találnánk, próbáljunk ki néhány praktikát:
Öblítsük le a hagymát!
Öblítsük le a megpucolt, félbevágott hagymát, és a kést is, amivel végeztük eddig a műveleteket. A vékony vízréteg megakadályozza az illóolaj molekuláinak a levegőbe kerülését. Vannak, akik lavór fenekén, annyi víz alatt végzik a darabolást, amennyi épp ellepi a hagymát. Ilyenkor teljesen biztos, hogy nem szabadulnak a levegőbe az illóolajok, de sajnos a hagyma aromáinak egy része is kimosódik.
Ne hajoljunk a vágódeszka fölé!
Ne hajoljunk a vágódeszka fölé, mert az ollóolaj molekulái a függőlegesen fölfelé szálló levegőmolekulákon utazva jutnak a szemünkbe.
Tegyük mélyhűtőbe a hagymát!
Ha a felvágás előtt pár percre mélyhűtőbe tesszük a hagymát, lassabban szabadulnak fel irritatív anyagai. Van, aki forróvízbe dobja pár percre, ezt sajnos nem tudjuk elmagyarázni, de állítólag ez is bevált.
Egy úszószemüveg csodákra képes
A legbiztonságosabb, ha szemüveget veszünk fel (sima vagy búvár szemüveg) és kendőt vagy kórházi papírmaszkot teszünk a szánk-orrunk elé.
A hagymában több olyan illóolaj is van, ami irritáló hatású. Egy része az orr nyálkahártyáját irritálja, másik része a szemet, és így van aki az egyikre érzékeny, van, aki a másikra, van aki mindkettőre és van, aki egyikre sem.
Egy korty víz segíthet!
Vegyünk a szánkba egy korty vizet, és a nyelvünk segítségével tartsuk a szájpadlás hátsó részén. Elvileg a belélegzett levegőben található illóolaj feloldódik ebben a vízben, és kevésbé fejti ki csípő hatását.
Ruhacsipesszel a sírás ellen
Ugyanígy, ha abból indulunk ki, hogy a hagyma nem a szemen át csíp, hanem a belégzés után az orr nyálkahártyáján át, ezért olyan módszerek, amelyek megakadályozzák az orrba jutását, szintén hatásosak lehetnek. Csíptessük össze az orrunkat vagy lélegezzünk a szánkon keresztül.
Lélegezzünk a szájon át!
Próbáljuk megoldani, hogy ne jusson az orrunkba-szemünkbe a hagyma „gőze”. Ehhez lélegezzünk a szánkon át, nagy levegővel, és kilélegzéskor is erőteljesen fújjuk a levegőt, hogy biztosítsuk, elkerülje a szemet. Hogy biztosan a szánkon át lélegezzünk, tartsunk a fogunk között kanalat vagy fakanál szárát. A fogunk között tartott kockacukor vagy kenyérszelet nem csak biztosítja, hogy a szánkon vegyük a levegőt, de magába is szívja a kellemetlenségeket okozó illóolajokat.