Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 érdekesség a kávéról

Dátum: 2014-07-01 / Írta: Budai István / Látták: 14807 /

Mi, hétköznapi emberek, akik ébredés után kócosan, félig csukott szemhéjunk alól kukucskálva készítjük az első adag kávénkat, hogy az elfogyasztása után öntudatunkra ébredve elindíthassuk a napot, nem is gondolnánk, hogy a kávékészítés valahol művészet. Vannak, akik arra teszik fel az életüket, hogy olyan gépeket és eljárásokat dolgozzanak ki, amely a lehető legjobbat hozzák ki a szemekből, mások pedig a különlegesebbnél különlegesebb fajták felkutatásával vagy kikísérletezésével foglalatoskodnak.




  • Kávéfüggő kecskék, azaz a kávé felfedezésének legendája

    Természetesen erre semmi bizonyíték nincs, a de a legenda úgy tartja, hogy kecskepásztorok fedezték fel a kávé élénkítő hatását, méghozzá úgy, hogy ha hagyták, hogy a kecskék a vörös bogyókból legeljenek, akkor azok egész éjjel „duhajkodtak”. A megkergült állatokat szerzetesekhez vitték, hogy gyógyítsák meg őket, akik miután rájöttek, hogy mi okozza az állatok álmatlanságát, ők is használni kezdték a terméseket.

    A „cibetkávé”

    Elég nagy nyilvánosságot kapott az a hír az elmúlt években, hogy a világ legdrágább kávéját cibetmacskák „termelik”. Ez az állatfaj természetes körülmények között a kávécserjén található legszebb terméseket hajlandó csak elfogyasztani, ugyanakkor a kávégyümölcs belsejében megbújó mag érintetlenül halad át az emésztőrendszerén. Ebben a felállásban a cibettrágya gazdag lelőhelye a kitűnő minőségű kávébabnak.

    Két aprócska gond van csak ezzel: az egyik az, hogy a magvak kiguberálása úgy tűnik nagyon drága munka, hiszen a cibetkávéból egy csésze kb. 20 ezer forintba kerül. A másik pedig az, hogy a nyereségvágyó emberiség régen túllépet a romantikus „szedjünk egy kis macska…-t a természetben” eljáráson, az egyedeket ketrecben tartják, krónikus hasmenést előidézve náluk.

    A kávé komoly gyógyhatással bír

    A kávé, mint ital, tele van antioxidánsokkal, csersavtartalma tágítja az ereket, csökkenti a meszesedést, vizelethajtó hatása tisztítja és „edzésben tartja” a veséket, polifenol-tartalma számos krónikus betegséggel (és halálozási okkal) kapcsolatban bizonyult kockázatcsökkentőnek (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, diabétesz).

    A koffeinmentes kávé

    Sokan azt hiszik, hogy ha az italt megszabadítják a koffeinnek nevezett alkaloidtól, egészségesebb lesz. Sajnos ez nem igaz, több szempontból sem: egyrészt a koffein kis mennyiségben fogyasztva élénkíti több szervünk működését, javítja a hangulatot, stimulálja az agyat – ezt kár nélkülözni. Másrészt a koffein kivonása vegyszerekkel történik, amelyek szükségtelen terhelést jelenthetnek a szervezet számára.

     

    Ganoderma kávé

    A pecsétviasz gombával kevert kávé a tapasztalatok szerint semlegesíti a koffein káros hatásait, és az egészségmegőrző vonásokat még számos másikkal egészíti ki: immunrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő, csökkenti a koleszterinszintet.

    Szólj hozzá