Már a főzéshez is kapcsolódnak praktikák: érdemes a tojást jóelőre kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így kisebb lesz az esélye, hogy a forróvízbe téve megreped.
Ha sót teszünk a vízbe, azzal megakadályozhatjuk, hogy a melegedés, összekoccanás következtében a későbbiekben megrepedjen a tojások héja. Ha mégis így történne, a sós víz megakadályozza, hogy a lyukon kifolyjon a fehérje, bele, a főzővízbe.
Ugyanezt szolgálja az ecet is, ha repedt héjú tojásokat akarunk főzni, kenjük be a rést citromlével, vagy tegyünk ecetet a vízbe, az eltömíti a lyukat.
A lágy tojást nem szoktuk teljes egészében megpucolni, de a félkemény és kemény tojásnál, főleg ha mondjuk hidegtál díszeként szánjuk, nagy szerepet játszhat az, hogy milyen szépen és gyorsan tudjuk megszabadítani a héjától.
Tippek a gördülékeny tojáshámozáshoz
A hét percig forralt tojást kanállal emeljük ki a vízből, és tartsuk bőven folyó hideg csapvíz alá. Ha több tojást főztünk egyszerre, szedjük kanállal fémszűrőbe, és úgy tegyük őket egyszerre a csap alá.
Hosszú ideig tartsuk ott a tojásokat, és ügyeljünk rá, hogy mindenhol érje – a művelet ideje 1-2 perc is lehet.
A hirtelen lehűlés elválasztja a tojásfehérjét a héjtól, ugyanakkor fogható hőmérsékletűre hűti a tojást, és így könnyebben meg tudjuk majd pucolni. Ne várjunk sokáig a hámozással, mert ahogy újra átmelegszik a tojás a közepéről jövő melegtől, újra visszatapad a héj.
Ilyenkor szerencsés, ha véletlenül megrepedt a tojás héja a főzővízben, hiszen ha a héj alá megy a forróvíz, többé nem tapad vissza a tojáshoz.
A hámozást érdemes úgy kezdeni, hogy a két végén kocogtatjuk oda a tojást valamely kemény tárgyhoz. Ezután fektessük oldalára, majd a kezünk és az asztallap között hengergetve törjük apróra a tojás héját. Ha így teszünk, akkor a belső hártya segítségével, az egyik végén megkezdve gyakorlatilag egyben tudjuk lefejteni a héjat a tojásról.
Tojástudomány
Érdekes jelenség a mai világban, hogy a legegyszerűbb dolgok köré szerveződnek „tudományos” társaságok, így a rántotta- és omlettkészítés, a tökéletes pirítós kenyér, és természetesen a megtámadhatatlan főtt tojás témájában is vannak ilyen társaságok. Ha rákeresünk az interneten, számos fórumtopicot böngészhetünk a témában, ahol megtalálhatjuk, akár képletbe foglalva is, a tojásfőzés hibátlan metódusát.