Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 étel és ital, ami probiotikumot tartalmaz

Dátum: 2014-06-03 / Írta: Budai István / Látták: 9323 /

A tévéreklámok alapján kiművelődve már álmunkból felkeltve is fújjuk, hogy az élőflórás joghurt probitikumokat tartalmaz. De mik azok a probiotikumok, és miért van szükségünk rájuk?




  • A bélflóra egyensúlya és a probiotikumok

    Az emberi emésztőrendszer egy nagy összefüggő szerv, amelyet nyálkahártya borít. Ennek felületén baktériumok és gombák élnek finom és érzékeny egyensúlyt alkotva, ezek összességét nevezzük bélflórának. A bélflóra azon felül, hogy biztosítja a kiegyensúlyozott emésztést, az emberi immunrendszer egyik legfontosabb bástyája, hiszen érzékeny egyensúlya megakadályozza, hogy idegen gombák és/vagy baktériumok bejussanak a szervezetünkbe és ott elszaporodjanak.

    Sajnos azonban a bélflóra egyensúlya gyakran felborul, nem megfelelő ételek fogyasztása estén, betegség vagy gyógyszerszedés következtében. Ilyenkor vagy a baktériumok vagy a gombák elszaporodnak és igen nehéz visszaállítani az érzékeny egyensúlyt. A probiotikumok olyan bélbaktériumok, amelyek se a gyomorban, se a vékonybélben nem kerülnek megemésztésre, vagyis élve eljutnak a vastagbélbe, ahol hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.

    5 probiotikus étel és ital

    Ha valamilyen okból úgy gondoljuk, hogy szükségünk van probiotikumokra (antibiotikumot szedtünk, vagy tartósan hasmenésünk van, betegségen vagy operáción estünk át stb.), érdemes természetes forrásból magunkhoz venni ezeket, hiszen ez a formátum hatékonyabb.

    1. Savanyított tejtermékek: A cikk elején említett joghurt, vagy a házi kefir kiváló forrása a probiotikumoknak, a túró és a túrókészítmények szintén tartalmazzák.
    1. Az erjesztéssel készített savanyúságok: a kovászos uborka, savanyú káposzta is gazdagok probiotikumokban.
    1. Az érlelt és penészes sajtok (pl. camambert) is számos, a bélflórának kedvező mikroorganizmust tartalmaznak.
    1. Erjesztett élelmiszerként a vörösbor is gazdag hasznos baktériumokban.

    A probiotikus élelmiszerek fogyasztásának akkor lesz megfelelő eredménye, ha a vastagbélbe érkező hasznos baktériumok megfelelő táptalajra kerülnek, azaz megfelelő tápanyagokat és közeget találnak ahhoz, hogy élni és szaporodni tudjanak.

    Ezek a tápanyagok a prebiotikumok, amit hétköznapi ételeink közül legnagyobb arányban a vörös- és fokhagymában, póréhagymában, babban, borsóban, zabpehelyben, búzában, banánban találhatunk meg.

    Azok a tápanyagok, amelyek a pro- és prebiotikumokat egyszerre tartalmazzák, szimbiotikumoknak nevezzük, ezek első sorban a tejtermékek közül kerülnek ki.

    Szólj hozzá