Mindent a búzalisztről
A búzamag legnagyobb részét az ún. liszttest tesz ki, a másik két összetevő, a csíra és a héj kevesebb, mint a tömeg 20%-a. A teljes kiőrlésű lisztben a mag összes része fellelhető, így a keményítőn, cukron kívül számos ásványi anyagot, nyomelemet, természetes katalizátort és esszenciális aminosavat tartalmaz. Szemcsemérete nagyobb.
Sajnos ezeknek a táplálkozás-élettanilag fontos összetevőknek legnagyobb része a csírából és a héjból adódik, így a fehérlisztben, amelyből a magot borító külső köpenyt és a csírát is kiszitálják, ezek sokkal kisebb arányban vannak jelen. A fehérliszt igen finomra őrölt termék.
A teljes kiőrlésű és a fehérliszt között félúton helyezkedik el az ún. Graham-liszt, amely a magbelsőn kívül a csíra alkotóelemeit is tartalmazza. Szemcsemérete is kisebb, mint a teljes kiőrlésű liszté, és állaga is finomabb, hiszen a durva korpa hiányzik belőle, viszont tápanyagokban sokkal gazdagabb, mint a fehérliszt, hiszen a csírában összpontosul a táplálkozási szempontból igen fontos alkotóelemek többsége.
Szemcseméret szempontjából megkülönböztetjük még a réteslisztet (fogós lisztnek is hívják), amely korpát ugyan nem tartalmaz, azonban szemcsemérete nagyobb, mint a fehérliszté, és mivel nem őrölték olyan finomra, kevésbé károsodott a sikértartalma, amely a tésztánál a rugalmasságért felelős.
A korpatartalom szempontjából vizsgálva, beszélhetünk még a kenyérlisztekről, amelyek aránylag több héjrészt tartalmaznak, így sötétebbek, mint a teljes kiőrlésű liszt.
Mivel többféle búza létezik, így fehér, Graham- és teljes kiőrlésű lisztből is találunk a boltok polcain többfélét. Így válogathatunk pl. tönköly- és durumlisztek közül a fajtajelöletlen termékeken kívül.
A búzaliszt alternatívái
A boltokban kapható további, lisztnek nevezett termékeket két nagy csoportba oszthatjuk. Az egyik az egyéb gabonákból készült lisztek, a másik pedig a minden másból készülő lisztek.
Egyéb gabonák közé sorolhatjuk a rozsot, az árpát, hajdinát, kölest, zabot. A nem gabonából készült lisztekre pedig példa a kukoricaliszt, rizsliszt, gesztenyeliszt, burgonyaliszt, amarántliszt, csicseriborsó-liszt, kókuszliszt.